Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više turista na Kvarneru, Rijeka očekuje 10 kruzera

11.05.2015.

11:27

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kvarner bilježi dobar turistički promet u prva četiri mjeseca ove godine. Prvi kruzer došao je u Krk, a u Rijeci ih se ove sezone očekuje deset. Županijski proračun bit će gotovo za petinu veći od predviđenog, najviše zahvaljujući porastu prihoda od poreza na dohodak.

Prema rebalansu proračuna, o kojem će idućeg tjedna odlučivati županijska skupština, u blagajni PGŽ bit će 58 milijuna kuna više od predviđenih 308 milijuna kuna. 37 milijuna kuna odnosi se na neutrošeni prošlogodišnji novac, a 21 milijun kuna nova su sredstva. Svi županijski prihodi su u porastu, a najvažnije je da raste temeljni prihod od poreza na dohodak, koji je veći za 8,8 milijuna kuna. Višak će biti raspoređen u zdravstvo i Gorski kotar.

Turistički travanj na Kvarneru je na razini prošlogodišnjeg, a najave sezone obećavaju rast, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. U Krku se prvi put pojavio kruzer. U riječkoj luci ove godine se očekuje 10 te sljedeće 17 brodova na kružnim putovanjima. Uz produbljenje opatijske i krčke luke, Primorsko-goranska županija radi i na tome da Rijeka uskoro postane polazište i ukrcajna luka za kruzere.

U prva četiri mjeseca sve urbane destinacije Kvarnera bilježe porast gostiju, najviše Opatija, Krk i Lošinj. Većina se odnosi se na hotelski smještaj jer nema dobre predsezone i posezone bez hotela, kaže Komadina. Ukupno se od siječnja do travnja bilježi rast od 10 posto dolazaka i noćenja. Prevladavaju Slovenci i Austrijanci.

Poslušajte što primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kaže o turističkom prometu na Kvarneru te o rastu županijskih prihoda:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.