Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više žena u lokalnu politiku!

06.03.2013.

16:10

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate li da je u Hrvatskoj samo jedna žena na dužnosti župana, samo šest gradonačelnica, a u općinskim vijećima ima ih tek 12%. Više žena u politici trebalo bi biti upravo na lokalnim razinama vlasti, poruka je tematske sjednice održane danas u Rijeci.

Politika treba žene bio je naziv današnje tematske sjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, tempiran upravo u vrijeme kada se formiraju liste kandidata za lokalne izbore, a na kojima bi se mogla ponoviti uobičajena podzastupljenost žena. Uz predstavnike političkih stranaka na sjednici je bila i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Saboru Nensi Tireli.

Ovo će biti četvrti izborni ciklus od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova 2008., koji propisuje da na listama mora biti 40% žena. Nažalost, zakon ne obvezuje nikog da to i provede. Činjenica je da su na listama najvećih stranaka žene na zadnjim mjestima, da model: jedna žena jedan muškarac zasad ostaje samo želja, a ono što bi moglo utjecati je da državno izborno povjerenstvo liste na kojima nema 40% žena odbaci, rekla je Tireli. Na primjedbu da se saborske zastupnice ne zalažu za ženska pitanja, kazala je: slažem se u potpunosti, nema ženske kolegijalnosti. Na žalost, malo njih će glasno progovoriti za ženska prava ako im nekakva stranačka stega brani da o tome progovore.

Što je viša razina vlasti ima više žena. U tijelima lokalne samouprave ima ih manje i to treba mijenjati, jer tko će se za ženske interese boriti bolje od žena samih, konstatirala je predsjednica povjerenstva Irene Gregorović Filipčić. U Hrvatskoj je svega 12% žena članica općinskih vijeća, u gradskim vijećima i županijskim skupštinama ima ih 22%. U 577 lokalnih samouprava u Hrvatskoj imamo samo jednu županicu, šest gradonačelnica i dvadesetjednu načelnicu. Za to postoje, tvrdi Tireli: dva razloga. Prvi je taj da muškarci još uvijek ne puštaju žene da participiraju u lokalnoj vlasti, a drugi je da ni same žene ne žele participirati više u politici.

Više žena u lokalnoj politici, jer kad ih je puno, mijenja se politika
, to je poruka županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova uoči lokalnih izbora.

Poslušajte što je na skupu zabilježila Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.