Hrvatski radio

Radio Rijeka

Visoki standardi zimske službe PGŽ: u roku od 24 sata očišćene sve ceste

21.11.2017.

12:41

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima je danas posjetio sjedište Županijske uprave za ceste. Održao je radni sastanak s ravnateljem Uprave, Georgom Žeželićem. Razgovarali su o predstojećim projektima te o stanju pripravnosti zimske službe.

"Standard je takav da smo mi u stanju u roku od 24 sata očistiti ceste, a najvažnije prometnice u roku od 8 do 9 sati. To je ipak visoki standard s obzirom na područje kojim gospodarimo i uvjete u kojima radimo. Zimska služba košta 20 milijuna kuna godišnje. Dobar dio našeg proračuna ide na zimsku službu, na stanje pripravnosti i radove: dva i pol milijuna kuna košta samo sol za posipanje, a sigurno dva milijuna kuna uvijek treba nakon prestanka rada zimske službe za popravak oštećenja što ih ralice naprave na asfaltu, rubnjacima ili ogradama", rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić.

Zimska služba je spremna i potpisan je ugovor s Cestama Rijeka. I župan i ravnatelj Uprave navode da je dugogodišnji problem - financiranje svih županijskih uprava za ceste u Hrvatskoj. Proračun primorsko-goranske Županijske uprave za ceste je 80 milijuna kuna, od čega pola ide na redovno održavanje.

Zlatko Komadina i Georg Žeželić vide rješenje u dodatnom izvoru financiranja o čemu pregovaraju s Vladom RH.

"Za par desetaka milijuna kuna trebamo pojačati izvore financiranja ŽUC-a iz izvora Hrvatskih cesta, na način da se od 10 lipa po cijeni goriva alimentiraju pojačani izvori prihoda za Županijske uprave za ceste. Ili je to naknada za uporabu javnih cesta. Njihovi prihodi stoje zamrznuti već više od 10 godina, a ceste se troše i treba ih održavati", rekao je Zlatko Komadina.

"U ovom momentu vodimo neke razgovore, odnosno postoje neka obećanja da bi se iz goriva izdvojilo po 10 lipa, kao što smo imali nekada. Ministar Butković kaže da bi to bilo dobro, da sve razumije i da bi trebalo, ali da to treba ministar Marić odobriti. Onda ministar Marić počne: "Ja moram razmisliti kako da to izvedem", rekao je Georg Žeželić.

Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.