Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti danas slave Božić

07.01.2016.

10:30

Autor: Lea Domijan Fišter, Irena Hrvatin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravoslavni vjernici danas po Julijanskom kalendaru slave Božić. Tim je povodom riječki paroh, protojerej stavrofor Mićo Kostić uputio tradicionalnu čestitiku zaželivši svima koji danas slave, sretan Božić.

Vjernici s riječkoga područja koji blagdan Kristova rođenja slave prema julijanskome kalendaru okupili su se u hramu svetoga Nikole na središnjem božićnom bogoslužju. Pročitavši božićnu poslanicu patrijarha Irineja, riječki paroh Mićo Kostić čestitao je vjernicima riječke parohije Božić i zaželio od Boga blagoslovljenu novu 2016., ističući da su danas više nego ikad potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima.

Jučer su se vjernici, koji po julijanskom kalendaru obilježavaju Božić, nakon jutarnje liturgije u crkvi sv. Nikole u Rijeci, okupili na javnoj proslavi na Koblerovom trgu, gdje je podijeljeno 1500 porcija prženih ribica i posne hrane. Druženje su organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, Srpska pravoslavna crkvena opština, Kulturno društvo Prosvjeta i riječka Zajednice Srba. 

Tradicionalno paljenje badnjaka održano je sinoć u riječkoj crkvi sv. Đorđa na Bulevardu, a jutros je u hramu svetog Nikole održano liturgijsko slavlje. Poslušajte božićnu čestitku Miće Kostića, prikaz proslave Badnjaka i bilješku atmosfere slavlja Božića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.