Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vjeronauk više neće biti jedina opcija - Kritičko mišljenje uskoro novi izborni predmet!

14.07.2022.

18:56

Autor: Hina

ilustracija žarulje

ilustracija žarulje

Foto: - / pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je kurikulum za novi izborni predmet naziva Kritičko mišljenje koji će biti alternativa za učenike koji ne upisuju konfesionalni vjeronauk. 

Cilj novog izbornog predmeta razvoj je vještina koje podupiru kritičko mišljenje i da učenik može svoje mišljenje poduprijeti odgovarajućim argumentima.

Nije bila ideja da napravimo pandan vjeronauku, nego još jedan predmet koji će biti ponuđen djeci koja ne upisuju vjeronauk.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Radna skupina napravila je izvrstan posao i kreirala kurikulum koji je više od onoga što podrazumijeva sama izbornost, dodao je Fuchs.


Istaknuo je i da je predmet moderno koncipiran da djecu od početka vodi kao kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano.


Voditelj Radne skupine Bruno Ćurko rekao je da je kurikulum usmjeren prema nemanipulativnoj školi, odnosno, da djecu nastoji naučiti kako misliti, a ne što misliti.

Cilj je razvoj vještina koje podupiru kritičko mišljenje i da učenik može svoje mišljenje poduprijeti argumentima. Bitno je da su argumentirana mišljenja trebaju poštivati.

Voditelj Radne skupine Bruno Ćurko

Zamišljeno je da kurikulum mogu izvoditi nastavnici razredne nastave i oni koji predaju društveno-humanističku grupu predmeta, a predavat će se dva sata tjedno u svih osam razreda.


Kako je kazao ministar Fuchs, vjerojatno će biti uveden 2023./2024. godina i naknadno će se odlučiti hoće li to biti frontalno u sve škole ili prvo u pedesetak eksperimentalnih škola. 


U školama će biti organizirani sastanci na kojima će roditelji bit informirani o njegovu uvođenju.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.