Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vjerovnici odlučili da će pokušati izvući TIBO iz stečaja

05.09.2016.

18:08

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupština vjerovnika Tvornice industrijske i brodske opreme 3. Maj - TIBO odlučila je da se izradi stečajni plan i da se poduzeće, u kojem sada nema proizvodnje, pokuša izvući iz stečaja, izjavila je stečajna upraviteljica Višnja Rosenberg Volarić.

Stečajna upraviteljica kazala je to nakon prvog ispitnog i izvještajnog ročišta, održanog danas na Trgovačkom sudu u Rijeci. Dodala je da je osnovan Odbor vjerovnika, u kojem je po jedan predstavnik radnika, predstavnik najvećega vjerovnika, a to je država, te predstavnik Uljanika.

Prema izvješću stečajne upraviteljice, od  otvaranja stečaja tražbine su prijavila 132 vjerovnika, priznat je oko 51 milijun kuna tražbina, a imovina poduzeća procijenjena je na više od 40 milijuna kuna, od kojih se oko 30 milijuna odnosi na vrijednost nekretnina. 

Na dan otvaranja stečaja, u svibnju ove godine, bilo je zaposleno 76 radnika, a svima su otkazani ugovori o radu.

Priznato je oko 17 milijuna kuna tražbina prvoga višeg isplatnog reda, od kojih se oko 15 milijuna kuna odnosi na tražbine radnika, a ostatak na Agenciju za osiguravanje radničkih potraživanja i državu za neplaćene doprinose. 

Tražbine drugoga višeg isplatnog reda priznate su u ukupnoj sumi od 34,5 milijuna kuna. Brodogradiilište 3. maj prijavilo je tražbine osigurane založnim pravom od 8,4 milijuna kuna. 

TIBO, pak, potražuje ukupno oko 1,7 milijuna kuna, ali su ta potraživanja, prema procjeni stečajne upraviteljice Višnje Rosenberg Volarić, upitna zbog financijskih teškoća partnera te zbog duga za doprinose kojeg tvornica ima prema državi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.