Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vjerovnici Uljanika u stečaju prihvatili nagodbu s 3. majem

30.03.2023.

15:15

Autor: Neva Funčić

S nedavnog porinuća jahte u 3. Maju

S nedavnog porinuća jahte u 3. Maju

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

Vjerovnici Uljanika u stečaju prihvatili su nagodbu s 3. majem, odlučeno je na Trgovačkom sudu u Pazinu. Riječko brodogradilište se obavezuje da će podmiriti dug od 18 i pol milijuna eura koji Uljanik u stečaju ima zaveden kao potraživanje od 3. maja, a kao jamstvo su ponudili hipoteke na nekretnine samačkog hotela u Rijeci i poslovnog prostora Jadranbroda u Aleji Vjećeslava Holjevca u Zagrebu.


Stečajna upraviteljica Uljanika i 3. maj ranije su usuglasili da će riječko brodogradilište sporni dug namiriti do kraja veljače 2025. godine, nakon isporuke broda za rasuti teret koji se gradi za Kanađane, no država kao većinski vjerovnik je od »3. maja« tražila dodatne garancije. 


Riječko je brodogradilište ponudilo založno pravo na nekretnine samačkog hotela na Kantridi u Rijeci i poslovnog prostora Jadranbroda u Aleji Vjećeslava Holjevca u Zagrebu. 


Oba su prostora već opterećena hipotekama, tako da je riječ o petoj hipoteci na samački hotel poznatiji kao "Toblerone" te trećoj hipoteci na poslovni prostor u Zagrebu. 


O plaćanju tog starog duga se više godina vode sudski postupci na Trgovačkom sudu u Rijeci, a današnja pazinska odluka riješenje je za jedan od stotinu sudskih repova u odnosima pulskog i riječkog brodogradilišta. 


Podsjetimo, 7,7 milijardi kuna , odnosno 0,93 milijardi eura, ukupna je šteta za koju kriminalistički istražitelji sumnjaju da je počinjena u slučaju Uljanik grupe, zbog čega je u tijeku podizanje pete po redu kaznene prijave protiv bivših pulskih menadžera. 


Opravdane sumnje u kaznene malverzacije urodile su tek jednom podignutom optužnicom kojom se dvanarstorica optuženih tereti za štetu počinjenu riječkom brodogradilištu od oko 900 milijuna kuna. 


Optužnica je potvrđena na Županijskom sudu u Rijeci prije godinu dana, no termin za početak suđenja se još čeka. 


Poslušajte što je o pazinskoj nagodbi i situaciji u brodogradilištu HTV-ovoj Blanki Kukec rekao direktor 3. maja Edi Kučan:


Edi Kučan, 3. maj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.