Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada: Četiri zakona za pomoć slabije razvijenim područjima

26.07.2018.

15:36

Autor: HRT

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Foto: - / -

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge četiriju novih zakona o otocima, brdsko-planinskim te potpomognutim područjima i stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Zakoni će pridonijeti kvalitenijem regionalnom razvoju.

Novim zakonima, putem različitih programa i mjera, Vlada želi potaknuti razvoj financijski "manje sposobnih" područja kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske i potaknula pozitivna demografska, gospodarska i socijalna kretanja.

Mislim da ćemo ovim paketom i dodatno Zakonom o razvoju grada Vukovara, koji trenutačno dogovaramo s Europskom komisijom, kompletno zatvoriti zakonski okvir koji se odnosi na regionalnu razvojnu politiku Hrvatske, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Novim zakonom o otocima oni se definiraju kao područja s razvojnim posebnostima i uvodi se novi model njihova razvrstavanja prema geografskom kriteriju i kriteriju teritorijalne nadležnosti, prema udaljenosti od kopna, specifičnom položaju i sl.

U proračunu Ministarstva regionalnog razvoja za razvoj otoka bit će osigurano 94 milijuna kuna, navodi Žalac, uvjerena da će mjere iz novoga zakona pridonijeti porastu broja stanovništva na otocima.

Zakon uvodi novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka donošenjem Nacionalnog plana razvoja otoka i Otočnog godišnjeg programa na nacionalnoj razini, izradu planova razvoja otoka ili otočne skupine na razini jedinica lokalne samouprave i sklapanje jedinstvenog Otočnog razvojnog sporazuma za područje otoka u najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave.

Također, uvode se otočni koordinatori radi organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka, a proširuje se i funkcija postojeće otočne iskaznice.

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog zakona o potpomognutim područjima, kojim je predviđeno donošenje Programa održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja, te aktivnost Fonda za potpomognuta područja i naknada zbog zaštićenih prirodnih područja.

Za provedbu novog zakona u proračunu za iduću godinu osigurano je 85 milijuna kuna, navela je Žalac, u odnosu na 12,7 milijuna u 2017. i 50 milijuna kuna u ovoj godini. 

Sve što radimo je vrlo dobra priprema za korištenje europskih fondova i sljedeće programsko razdoblje za koje očekujem da ćemo puno bolje programirati nego trenutačno kako bi tim područjima bilo puno bolje, posebno građanima koji ondje trebaju ostati, poručila je.

Prijedlogom novog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima proširuje se teritorijalna nadležnost s dosadašnjih 185 na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave, na kojima se omogućuje stambeno zbrinjavanje po povlaštenim uvjetima, naveo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

U Sabor je upućen i prijedlog novog zakona o brdsko-planinskim područjima kojim se redefinira obuhvat brdsko-planinskih područja i omogućuje jačanje lokalnih razvojnih potencijala brdsko-planinskih područja te povezanost lokalnih i regionalnih razvojnih potreba s mjerama, programima i ciljevima kohezijske politike Europske unije.

Novi zakon osigurava podlogu za jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala tih područja kroz propisivanje i uvođenje programa razvoja u kojima su definirane konkretne ključne mjere koje se odnose na projekte poticanja brdsko-planinskih područja, nositelji provedbe, provedbene radnje, izvori sredstava te metodologija praćenja i vrednovanja tih projekata, rekla je Žalac.

Novina u zakonu je uvođenje "Hrvatskog gorskog proizvoda", poput postojećeg "Hrvatskog otočnog proizvoda", a predviđeno je i uvođenje Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja. Preko Fonda će iz proračuna u idućoj godini biti izdvojeno 20 milijuna kuna za brdsko-planinska područja, a ove je godine, navela je Žalac, za tu namjenu izdvojeno milijun kuna.

Ministri su pozdravili novi paket zakona, a ministar financija Zdravko Marić naglašava kako je u ovoj godini napravljen znatan iskorak u jačanju fiskalne decentralizacije, odnosno jačanju fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković smatra da će paket zakona smanjiti probleme na brdsko-planinskim područjima i otocima. Ministar uprave Lovro Kuščević drži da će paket zakona pridonijeti kvalitetnijem regionalnom razvoju.

Ministrica demografije Nada Murganić ističe "demografski karakter" predloženih zakona jer su, kaže, usmjereni na otvaranje novih mogućnosti stanovništvu kod zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja s ciljem ne samo zaustavljanja iseljavanja s tih područja nego i povratka stanovništva, posebno mladih.

Cijeli je paket demografskog karaktera, tu nema nikakve dileme, rekao je premijer Andrej Plenković ocijenivši kako je riječ o kvalitetnom paketu zakona koji će biti zaokružen Zakonom o razvoju grada Vukovara.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.