Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada izdvaja 13 milijuna eura za projekt Rijeka EPK 2020

19.07.2017.

17:07

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Grada Rijeke i EPK 2020 sastali su se u Banskim dvorima s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek kako bi raspravili o svim temama važnim za realizaciju projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

Radni sastanak na temu Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020 održan je u zgradi Vlade s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ondje su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Nakon sastanka, ministrica kulture Obuljen Koržinek, gradonačelnik Obersnel i župan Komadina održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o zaključcima sastanka. Ministrica je istaknula, između ostaloga, da je ovo prvi put da će titulu europske prijestolnice kulture nositi hrvatski grad.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima te direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) u Rijeci Emina Višnić, susreli su se danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek, ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, ministrom financija Zdravkom Marićem, ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić, ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadom Murganić te predstavnicima ministarstava mora, prometa i infrastrukture te turizma.

Na sastanku je dogovoreno kako će Vlada donijeti službeni zaključak kojim će se obvezati na potporu projektu Europske prijestolnice kulture u Rijeci u 2020. godini.

Premijer Plenković poručio je kako će se izdvojiti 13 milijuna eura iz državnoga proračuna za realizaciju projekta Rijeka 2020. Ministrica kulture Obuljen Koržinek dodala je i da će Vlada sudjelovati u projektu izdvajanjem trećine potrebnih sredstava za programske troškove.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac navela je kako je upoznata s riječkim infrastrukturnim projektima vezanim uz EPK i njihovim trenutnim statusom vezanim za financiranje iz EU fondova. Izrazila je želju da se sva EPK infrastruktura završi do kraja 2019. godine kako bi se Hrvatska, za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU, predstavila u najboljem svjetlu, a u kontekstu korištenja sredstava iz EU fondova.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je zadovoljstvo činjenicom da će se upravo iz budžeta resora koji vodi izdvojiti najviše sredstava za realizaciju projekta Rijeka 2020. Povezivanje obrazovanja i kulture u ovom slučaju smatra prirodnim i nužnim. 

Ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić istaknula je važnost koordinacije EPK programa s predsjedanjem Hrvatske Vijećem EU jer smatra da je to jedinstvena prilika u Europskoj uniji - da država koja je EPK istovremeno predsjeda Vijećem EU.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo razvojem suradnje oko realizacije projekta Rijeka 2020 te organizacijom radnog sastanka koji je Grad Rijeka i tražio, s ciljem dodatne potpore Vlade projektu Europske prijestolnice kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.