Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada odluku o koncesijama za bušenje Jadrana ostavila za nakon izbora

24.09.2015.

14:47

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je ukinula dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu na sedam istražnih prostora od kojih su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustali u srpnju. Sklapanje koncesijskih ugovora za druga polja odgodila je za nakon izbora.

U siječnu je, podsjetimo, Vlada izdala dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora, a dobilo ih je pet kompanija: Marathon Oil, OMV, ENI, Med Oil Gas i INA, no krajem srpnja Marathon Oil i OMV odustali su od potpisivanja ugovora zbog neriješenog pitanja granice s Crnom Gorom.

Nakon odustajanja stručno je povjerenstvo predložilo Vladi ukidanje izdanih dozvola. Predsjednik Vlade Zoran Milanović ističe kako je "posao odrađen praktički sto posto i nakon izbora se ide dalje".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglašava kako je Vladin pristup od početka bio dugoročno održivo rješenje i odgovornost upravljanja našim resursima:"Zbog toga je potpuno neozbiljno i iluzorno očekivati da ćemo kao ozbiljna vlada donijeti odluke na zadnjoj sjednici", rekao je Vrdoljak i dodao da nakon dobivenog novog povjerenja građana, vlada nastavlja s projektom.

Vrdoljak tvrdi da investitori razumiju takav pristup, ne žele biti dio pretkampanjskih tema te su spremni pričekati nekoliko mjeseci. Poslušajte izjave ministra Vrdoljaka i premijera Milanovića: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.