Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada: ograničeno fiksirati tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna

19.01.2015.

19:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada će Saboru predložiti fiksiranje tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna na godinu dana, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović. Odluka je iznenadila bankare, a iz Udruge Franak poručuju da to nije sistemsko, nego kratkoročno rješenje, te nastavljaju mobilizirati članstvo za prosvjede.

Dodao je da se u sljedećih godinu dana može pristupiti razgovoru o konverziji kredita u švicarcima u kune, za što će biti potrebna suradnja s Hrvatskom narodnom bankom, jer to nije isključiva nadležnost Vlade. Zoran Milanović je rekao da je ta odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana jer se nikad ništa slično nije dogodilo. ''Već prije godinu dana smo reagirali s izmjenom kamatnih stopa, međutim sada se dogodilo to što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o financijskim sudbinama tisuća i tisuća, desetaka tisuća obitelji koje večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu'', rekao je premijer.

Na pitanje je li svjestan da su zbog Vladina rješenja moguće tužbe, odgovorio je da je Vlada jasno pokazala svoj stav te da je jedina tužba koja je moguća ustavna tužba, a tužbe banaka prema građanima dužnicima nisu. Na pitanje što će biti za godinu dana te tko će snositi troškove konverzije, rekao je da će u tome glavnu riječ voditi HNB, a da je Vlada dala rješenje i godinu dana predaha. Ponovio je da je slučaj jačanja franka bez presedana, pa Vlada nije znala odakle početi te ni od koga nije moguće bilo dobiti jasan savjet, nego je trebalo donijeti političku, državničku i tek na kraju stručnu odluku.

Odluka Vlade iznenadila je bankare. Poslijepodne, nakon tehničkog sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček izjavio je da su banke spremne na sebe preuzeti udar od povećanja tečaja švicarskog franka tijekom sljedeća tri mjeseca i tako pomoći dužnicima s kreditima indeksiranim u toj valuti, a u međuvremenu treba potražiti trajno rješenje. ''Razmatrali smo moguće prijedloge i iskristaliziralo se da će banke službeno podnijeti prijedlog kratkoročnog rješenja Ministarstva financija, koje će, nadamo se, taj prijedlog objaviti sutra ili preksutra'', rekao je Bohaček.

Iz Udruge Franak ocijenili su večeras da prijedlog Vlade o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na godinu dana za imatelje stambenih kredita vezanih uz franak nudi samo kratkoročno rješenja, koje nije ni blizu njihovih zahtjeva o sistemskom i dugoročnom rješavanju problema, te će nastaviti mobilizirati članstvo za prosvjede.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.