Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada pomogla Gorski kotar dodatnim novcem zbog troškova zimske službe

10.05.2018.

18:10

Autor: Nenad Lučić

Ministar Oleg Butković na potpisivanju ugovora u Skradu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Ministar Oleg Butković na potpisivanju ugovora u Skradu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Zbog rekordnih količina snijega, premijer Plenković je krajem veljače najavio kako će 9 gradova i općina Gorskoga kotara dobiti financijsku pomoć zbog visokih troškova čišćenja prometnica. Isplatu potpora danas je potvrdio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U nazočnosti ministra Olega Butkovića, goranski su čelnici i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić u Skradu potpisali dodatak Ugovora o dodjeli sredstava za sufinanciranje rada Zimske službe na nerazvrstanim cestama Primorsko-goranske županije. 

U ukupnom iznosu od 15,2 milijuna kuna, kojim se na području sedam županija sufinancira zimska služba, dodatna pomoć Gorskome kotaru ima značajan udio, podsjetio je ministar Butković.

"U Gorskom kotaru ovi dodatni troškovi iznose 7,5 milijuna kuna. Znamo da to gradovima i općinama puno znači, jer svjesni smo činjenice da im novaca uvijek nedostaje, pa nastojimo pomagati i kroz ostale mjere. Međutim, sa zimskom službom nastavljamo i dalje jer smatramo da je to bila jedna dobra mjera", rekao je ministar.   

Butković je Goranima najavio dodatnu pomoć kroz novi Zakon o brdsko-planinskim područjima te povoljniji indeks razvijenosti, pa će se, vjeruje zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, i zimska služba lakše financirati.

"Nadam se da ćemo doći do one razine koja će omogućiti Gorskom kotaru da ovakvi sporazumi neće biti potrebni te da će lokalni proračuni postati toliko jaki i sposobni i za održavanje cesta u otežanim uvjetima", kaže Boras Mandić.  

Najveće zimske troškove u Gorskom kotaru imao je Grad Delnice, pa dodatnu potporu gradonačelnik Ivica Knežević smatra iznimno važnom. "Prvi put smo od ove hrvatske Vlade doživjeli da nam se pomaže u situacijama na koje ne možemo utjecati i koje su nam gotovo ugrozile egzistencijalno  stvaranje životnih uvjeta na našem području", naglašava Knežević. 

Osim sufinanciranja zimske službe, iz Hrvatskih cesta za ovu godinu u Gorskom kotaru najavljuju i dovršetak izgradnje važne pogranične prometnice uz rijeku Kupu. Javlja Nenad Lučić: 

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Izniman snijeg čak i za goransku zimu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.