Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada RH i EPK Rijeka: projekt koji povezuje kulturu, turizam, gospodarstvo

11.12.2018.

14:26

Autor: Lea Domijan Fišter, Hina

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se u Rijeci s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i razgovarali o nastavku suradnje u projektu Europska prijestolnica kulture. Nakon sastanka su potpisani ugovori o suradnji Grada Rijeke s Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma.

Projekt Europske prijestolnice kulture je možda najsloženiji projekt što smo ga ikada provodili jer povezuje kulturu, turizam i lokalni razvoj, kao i brojna druga područja u Hrvatskoj, rekla je to ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon potpisivanja ugovora o suradnji s Gradom Rijekom. Dodala je da je Vlada sada na 47 posto sredstava što ih je obavezna osigurati do kraja projekta te da je zadovoljna što u Rijeci pripreme dobro napreduju. 

Ministar Gari Cappelli ustvrdio je da će EPK biti odlična prilika za predstavljanje Hrvatske jer je planirano oko tisuću različitih kulturnih događanja, 105 turističkih atrakcija, uz očekivanih četiri milijuna posjetitelja. Te će godine Hrvatska biti u središtu zanimanja, ne samo Europe nego i svijeta, jer se tad pokreće i projekt Expo Dubai, rekao je.

Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Vojko Obersnel je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje s Vladom na ovom projektu. Sve što je dogovoreno na prvim sastancima, ispoštovalo se i u visini financijskih davanja i u drugim oblicima logističke potpore, rekao je. Ovaj projekt nije samo riječki, nego u prvom redu hrvatski, kojim se Hrvatska predstavlja Europi, naglasio je. 

Uz gradonačelnika i premijera, te Obuljen Koržinek i Cappellija, na sastanku su bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar državne imovine Goran Marić.

Poslušajte što smo zabilježili nakon sastanka iza zatvorenih vrata:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.