Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlada RH: za financiranje prve faze gradnje LNG terminala 234 milijuna eura

30.01.2019.

13:59

Autor: Hina

Omišalj: mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Omišalj: mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Vlada je donijela odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, čija se vrijednost procjenjuje na 234 milijuna eura. Europska komisija dodijelila je bespovratna sredstva od 101,4 milijuna eura, budući da je to projekt od zajedničkog interesa

Na pitanje novinara o komunikaciji s lokalnom zajednicom, Ćorić jer rekao da se ona nažalost odvijala prvenstveno putem medija, odnosno istupa načelnice Omišlja Mirele Ahmetović, na koje se ne želi referirati. Stanovnicima Omišlja i otoka Krka koji su zabrinuti ekološkom komponentom i starošću LNG tankera, Ćorić poručuje da starost tog broda definitivno ne može biti problem, a kada je u pitanju korištenje morske vode, odnosno ispuštanje klora u more, Ćorić naglašava da su dosad bile iznošene netočne vrijednosti. "Jasno želimo dati do znanja da tehnologija koja će se koristiti na ovom brodu za regasifikaciju podrazumijeva tzv. zatvoreni sustav, dakle morska voda neće biti korištena u tom kontekstu, pa tada ni klor kao takav više nije problem", kaže Ćorić. Ustvrdio je da realizacija LNG terminala na otoku Krku ni na koji način neće ugroziti okoliš. S druge strane dodaje da će ovaj projekt lokalnoj zajednici donijeti financijske koristi s obzirom na naknade koje proizlaze iz njegove pozicije.

Procijenjena vrijednost investicije uključuje poseban FSRU brod (eng. Floating Storage and Regasification Unit), čija je procijenjena vrijednost 160 milijuna eura, izgradnju pristana s pomoćnim postrojenjima i visokotlačnim priključnim plinovodom za plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin, što iznosi 60 milijuna eura, te sredstva za izvlaštenje koja su procijenjena na 14 milijuna eura.

Prema današnjoj Vladinoj odluci, iz državnog proračuna će se za realizaciju prve faze izgradnje LNG terminala osigurati 100 milijuna eura - odnosno 50 milijuna eura ove i 50 milijuna eura sljedeće godine. Do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska za dospjela plaćanja u ovoj godini.

Preostala sredstva, u iznosu od 32,6 milijuna eura osigurat će osnivači društva LNG Hrvatska - Hrvatska elektroprivreda i Plinacro.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić podsjetio je da je projekt LNG terminala strateški investicijski projekt Republike Hrvatske, važan za energetsku neovisnost i sigurnost, za što je neophodno diverzificirati dobavne pravce i smanjiti ovisnost o uvozu iz samo jednog izvora.

Na natječaju za zakup kapaciteta budućega terminala popunjeno je 520 milijuna prostornih metara. Međutim, za isplativost je potrebna 1,5 milijarda, a ukupni kapacitet projektiran je na 2,6 milijarda prostornih metara, što je, prema Čorićevim riječima, kapacitet ukupne potrošnje RH na godišnjoj razini.

Unatoč tome, rekao je u nekoliko navrata Ćorić, LNG terminal ostaje dominantni vladin energetski projekt. Napomenuo je kako su stigla dva pisma namjere iz Mađarske, praćena upitima o mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu budućeg terminala.

Najavio je nastavak razgovora s Mađarima te naglasio da je riječ o strateškom projektu ne samo za Hrvatsku, koja bi mogla biti sve više uvozno ovisna u osiguranju plina, nego i za Europu, posebno zemlje kao što su Mađarska i Ukrajina.

"Ovo je čin veleizdaje nacionalnih interesa", komentirala je načelnica Omišlja Mirela Ahmetović - poslušajte izjavu:

Ministar Čorić u društvu kolege Olega Butkovića na današnjoj sjednici vlade (Foto: Patrik Maček / Pixsell)

Ministar Čorić u društvu kolege Olega Butkovića na današnjoj sjednici vlade (Foto: Patrik Maček / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.