Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vladino jamstvo za kredit kojim će se graditi nova riječka bolnica

23.07.2015.

12:44

Autor: Larissa Smokvina, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada Republike Hrvatske donijela je danas odluku o davanju jamstva za kreditno zaduženje Kliničkoga bolničkog centra Rijeka od 750 milijuna kuna za izgradnju nove sveučilišne bolnice na Trsatu.

Zgrade prve faze izgradnje Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izuzete su iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu i gradit će ih država. Za sve njih izrađena je projektna dokumentacija i izdani dokumenti na temelju kojih se ima pravo graditi. Za novi riječki KBC, Grad je osigurao 37 tisuća četvornih metara zemljišta na Sušaku. 

Tim novcem trebale bi se graditi nova Klinika za ginekologiju, dječja bolnica, termoenergetski blok te višeetažno parkiralište. Te su zgrade izuzete iz ugovora o javno-privatnom partnerstvu i njih će graditi država. Grad Rijeka sudjelovat će u izgradnji cjelokupne komunalne infrastrukture. Prema očekivanjima gradonačelnika Vojka Obersnela, prva faza izgradnje novoga riječkog KBC-a mogla bi početi do kraja godine. 

Prve dvije faze preduvjet za ostale tri
Projekt izgradnje KBC-a Rijeka obuhvaća pet faza, a realizacija prve dvije faze preduvjet je za preseljenje kapaciteta iz objekata koji će se rušiti, kako bi se kroz iduće tri faze kroz program JPP-a izgradio glavni dio bolnice. "Važno je naglasiti da će svi postojeći kapaciteti na svim lokalitetima KBC-a Rijeka funkcionirati i za vrijeme izgradnje", kazao je Varga i za četvrtak u Rijeci najavio detaljno predstavljanje programa izgradnje.

Ovo je prvi konkretan korak prema izgradnji nove bolnice nakon višedesetljenog zalaganja. Napokon više nemamo samo nadu, već slijede potrebne procedure, pa onda i građevinski radovi, rekao je Obersnel. Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je nakon sjednice Vlade kako se na izgradnju nove bolnice u Rijeci čekalo 150 godina jer je sadašnja bolnica izgrađena za vrijeme bana Ivana Mažuranića

"Bolnica radi u neadekvatnim uvjetima za modernu medicinu. Više desetljeća se obećavalo da će se graditi nova bolnica, a sada je došlo do realizacije. KBC Rijeka već sutra raspisuje natječaj kako bi na jesen došlo do otvaranja gradilišta i izgradnje prve dvije faze projekta KBC-a Rijeka", rekao je ministar.

Početkom izgradnje ove faze bolnice stvaraju se pretpostavke za nastavak realizacije projekta javno-privatnog partnerstva i ostvarenje konačnog cilja, a to je objedinjavanje svih dijelova riječke bolnice na jednom mjestu. Ukupna vrijednost novog KBC-a Rijeka, koji je formalno započeo potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta JPP-a krajem 2013., iznosi 3,2 milijarde kuna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.