Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vlasnici šuma pozivaju na pravodobnu sanaciju šuma Gorskog kotara

22.12.2017.

16:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Mreže udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara u petak su zbog nedavnog olujnog nevremena, koje je načinilo veliku štetu goranskim šumama, predložili mjerodavnim institucijama da sanacija državnih šuma počne pravodobno te da se razmotri uvođenje modela i za sanaciju privatnih šuma.

"Pozivamo sve šumoposjednike da nam se jave ako su uočili oštećenja u svojim šumama kako bismo ih uputili na mjerodavne institucije i pomogli u rješavanju nastalih problema. Ujedno molimo relevantne institucije da pravodobno i odgovarajuće reagiraju te im nudimo svoju pomoć. Predlažemo da se pravodobno krene u sanaciju državnih šuma te da se razmisli o uvođenju modela kojim bi se sanirale pogođene privatne šume, u konzultacijama sa Savjetodavnom službom i udrugama privatnih šumovlasnika", navode iz Mreže udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara.

Smatraju da je prerano govoriti o konkretnim brojkama, ali jasno je da će šteta u privatnim šumama biti na desetke milijuna kuna te većina privatnih vlasnika neće moći odgovarajuće reagirati na posljedice.

Podsjećaju da su olujni udari juga između 10. i 13. prosinca učinili štetu na privatnim i poslovnim zgradama te na velikim šumskim područjima. Ističu da je vjetar izvalio na desetke tisuća prostornih metara uglavnom crnogorične šume te da su razmjere štete uočili svi koji su obišli pogođena područja.

Također ističu da je nakon leda 2014. godine i pojave smrekova potkornjaka 2016. nedavno olujno nevrijeme treća elementarna nepogoda koja je u kratkom razdoblju pogodila šume Gorskog kotara.

Navode da su depopulacija i iseljavanje stanovništva te veliki udjel staračkih kućanstava i neuređeni imovinsko-pravni odnosi samo neki čimbenici zbog kojih se privatne šume ni nakon najnovije nepogode neće sanirati prema propisima šumarske struke. Smatraju da privatni vlasnici šuma uglavnom nemaju znanja ni resursa da se upuste u pothvat sanacije još jedne elementarne nepogode.

"Bojimo se da će se ponoviti priča sa smrekovim potkornjakom iz 2016. Velike količine drvne mase iz privatnih šuma ostat će uništene, što će imati dalekosežne posljedice na cjelokupni šumski fond, a osim ekonomske štete, učinit će se i znatna ekološka šteta u ionako narušenom ekosustavu", ocijenili su iz Mreže udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara.

Zbog velike štete koju su uzrokovali olujni vjetar i kiša, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je 12. prosinca elementarnu nepogodu za područje Gorskog kotara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.