Hrvatski radio

Radio Rijeka

ViK: Kreću veliki radovi na obnovi vodovoda i kanalizacije u Rijeci i aglomeraciji

21.03.2023.

13:32

Autor: Neva Funčić

Prikaz

Prikaz

Foto: Grad Rijeka / -

Uoči Svjetskog dana voda, u riječkoj gradskoj vijećnici predstavljen je projekt "Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka".

Projekt je vrijedan 234 milijuna eura bez PDV-a, a 71 posto troškova sufinancira Europska unija.


Uz izgradnju uređanja za pročišćavanje na Delti, bit će izgrađeno oko 100 kilometara vodovoda i 217 kilomatara kanalizacije te 125 crpnih stanica na području Rijeke, Kastva, Viškova, Čavala i Jelenja.


Brojne riječke ulice će ovog proljeća biti zbog radova raskopane i privremeno zatvorene za promet, pa su gradonačelnik Marko Filipović i direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini pozvali građane na strpljenje i razumijevanje.


Riječ je o stoljetnom projektu obnove infrastrukture, vrijednom gotovo kao izgradnja Pelješkog mosta, samo su cijevi pod zemljom, a kilometara je puno više, rekao je Marochini.


Od 233,8 milijuna eura, 71,3 posto sufinancira EU, a ostatak od 28,7 posto su nacionalna sredstva, koja osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, KD Vodovod i kanalizacija te jedinice lokalne samouprave riječke aglomeracije.


Priprema je trajala čak deset godina, ugovoreno je pet od sedam grupa radova, a u pripremi za ugovaranje su radovi na Viškovu i Jelenju.


U tijeku su građevinski radovi na području Viškova, Kastva i zapadnom dijelu Rijeke.


Protekli tjedan počeli su radovi u Liburnijskoj, Dražičkoj i Primorskoj ulici na Zametu te na Pehlinu. Idućeg tjedna , uz lokacije na Kantridi i Zametu, kreću radovi na Rubešima, Martinkovcu, Srdočima i na Drenovi.


Nakon toga slijedi izrada prometnih riješenja za centar grada, gdje u lipnju kreću istražni radovi u Adamićevoj.


U planu je od kolovoza za sav promet na osam mjeseci zatvoriti Adamićevu ulicu, a promet će ići dvosmjerno preko ulice Riva.


Zanimljivost će da će kanalizacijske cijevi biti položene na dubinu od tri i pol metra ispod morske razine, novom tehnologijom.


Poslušajte što je sve najavio direktor ViK Andrej Marochini:

Marocchini

Gradska vijećnica

Gradska vijećnica

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.