Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vodozahvat na Lokvarskom jezeru neće ometati turizam

04.12.2018.

09:04

Autor: Nenad Lučić

Privremeni vodozahvat iz Lokvarskog jezera ograničio bi se na zonu promjera 10 metara (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Privremeni vodozahvat iz Lokvarskog jezera ograničio bi se na zonu promjera 10 metara (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Buduće jezero Križ potok, nedaleko Lokava, trebalo bi biti izvorišni dio regionalnog sustava vodoopskrbe Gorskog kotara. Oko njegove izgradnje još uvijek postoji niz otvorenih pitanja, potvrđeno je u ponedjeljak na sjednici Općinskog vijeća Općine Lokve.

Zbog otvorenih pitanja, naglasili su u raspravi predstavnici Hrvatskih voda, iznova je aktualizirana moguća izvedba  projekta privremenog vodozahvata iz postojećeg Lokvarskog jezera.

Vijećnici su iznova upozorili kako velik dio površine Općine Lokve čine jezera, ali lokalna samouprava i dalje nema beneficije za korištenje vodnih resursa na njezinom području.

Na vijećničke dvojbe o mogućem utjecaju projekta privremenog vodozahvata na turističko korištenje prostora oko Lokvarskog jezera odgovorio je direktor poduzeća Komunalac iz Delnica Boro Tomić istaknuvši da zahvati i radovi, dođe li do njihove izvedbe, neće nametnuti nikakve limitirajuće mjere za razvoj Općine Lokve.

"Prema aktualnoj zamisli, jedina zona koja bi se štitila, bila bi promjera deset metara, a sve drugo moglo bi se koristiti onako, kako je predviđeno aktualnim prostornim planovima", rekao je Tomić.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.