Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vojko Obersnel: Branit ćemo 3. maj svim sredstvima!

01.05.2018.

16:07

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a i gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da će se Brodogradilište 3. maj braniti svim sredstvima, ako treba i građanskim neposluhom te da nema razloga da se istom metodom kao u slučaju Agrokora, ne krene u spašavanje Uljanika i 3. maja.

Na prvomajskoj proslavi u izletištu Ronjgi Vojko Obersnel je rekao kako se vjerovalo da je brodogradnja oživjela, ali da se ponovno suočavamo s problemom opstojnosti 3. maja i Uljanika. Smatra da je 3. maj dobra tvrtka koja je završila restrukturiranje te da ne bi imala problema, kada ne bi imala neodgovornog vlasnika. Bili smo sretni kada je završena privatizacija, ali moram prozvati i vlasnika koji treba posvetiti dužnu pažnju 3. maju i mora nastaviti s proizvodnjom, rekao je Obersnel.

Branili smo 3. maj tridesetak godina, branit ćemo ga i dalje svim sredstvima, ako treba i građanskim neposluhom, poručio je Obersnel.

Ako je Uljanik u takvim problemima, koje ne može riješiti sam, postoji Zakon o postupanju izvanrednih uprava u trgovačkim društvima od sistemskog značenja za Hrvatsku ili 'lex Agrokor', pa ako je taj zakon mogao biti usvojen da bi se spašavao Agrokor, nema razloga da se istom tom metodom ne krene u spašavanje Uljanika i 3. maja, ako to uprava Uljanika ne zna sama, naglasio je predsjednik riječkog SDP-a.

Obersnel je svima čestitao Praznik rada. Govoreći o radničkom pokretu, kazao je da su lijeve socijalističke stranke prihvatile pojam prolaterijata kao zajedničkog naziva za sve one koji žive od svoga rada, a nemaju u vlasništvu sredstva za rad te da to traje stoljećima, da se ništa nije promijenilo, da je još i gore.

Nekada su lijeve stranke govorile o proleterijatu, a danas govorimo o prekarijatu, rekao je ističući da su to svi koji nisu sigurni u svoj radni odnos te da je Hrvatska rekorder u EU po broju ljudi koji su zaposleni na određeno vrijeme. Naglasio je da smo u 15 godina izgubili više od 140.000 radnih mjesta, a dobili novih 180.000 umirovljenika te da mu, u trenutku kada imamo problem s novim radnim mjestima, a mladi napuštaju zemlju,  više nije jasna politika o produljenju radnog staža, jer smatra da to vodi u još goru situaciju.

Obersnel je još rekao da veliki dio nazočnih nema sredstva za rad, onako kako to tumači ekonomska znanost, ali da imaju sredstva za rad koja nitko ne može oduzeti, odnosno ruku s pet prstiju, koji, ako treba, za obranu svojih prava mogu postati šaka.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a i župan Zlatko Komadina pozvao je nazočne da sljedećeg vikenda dođu na manifestaciju Gremo na Učku, koju, u čast pobjede nad fašizmom i Dana Europe, organiziraju savjeti mladih Primorsko-goranske i Istarske županije. Dođimo u većem broju jer ako nema nas, Primorsko-goranske i Istarske županije, u ovoj Hrvatskoj nema tko baštiniti antifašizam, rekao je.  

Pozvao je nazočne da podupru SDP-ove politike vezane uz rad i mirovine, istaknuvši da se minimalne plaće moraju povećati na 4.000 kuna te da se moraju povećati najniže mirovine. Komadina je ocijenio je da smo stvorili slobodnu i neovisnu domovinu, ali da nismo ispunili san da svi imaju jednaku ili dobru kvalitetu života, u društvu jednakih šansi.

Na upit novinara o 3. maju, Komadina je rekao da u Hrvatskoj ne postoji dovoljni korporativni nadzor, da se nije smjelo dogoditi da iz 3. maja 'ispari' 500 milijuna kuna u Uljanik te da se Uljaniku ne može dopustiti da bude grobar 3. maja. Vlada mora reagirati i mora se učiniti sve, pa ako treba i 'lex brod', rekao je Komadina, zaključivši da proizvodnji brodova u 3. maju nema alternative. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.