Hrvatski radio

Radio Rijeka

Volontiranje se uči od malih nogu

05.12.2012.

15:22

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, utemeljen je s ciljem da, najčešće samozatajan, rad volontera učini vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Međunarodnim danom volontera nastoji se vrednovati brojne aktivnosti ljudi koje svoje vrijeme, znanje i trud daruju za dobrobit društva. Prema rezoluciji UN-a iz 1985. godine riječ je zapravo o Međunarodnom danu dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Cilj je, najčešće samozatajan rad volontera učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Udruga za razvoj civilnog društva Smart u Rijeci to čini šestu godinu dodjeljujući nagrade Volonter godine. Nagrađene volonterke i volonteri s područja Primorsko-goranske županije su Lorina Starc, Centar za socijalnu skrb Cres – Lošinj iz Malog Lošinja, Marijan Mavrić,Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Izvor iz Selca, te Miodrag Blagojević,Matica umirovljenika PGŽ-a. S područja grada Rijeke nagrađeni su Neven Vulović,Franjevački svjetovni red Trsat/Socijalna samoposluga, Nenad Mladenić, Mjesni odbor Kozala, te Maksimilijan Jevtić,Udruga za podršku žrtvama i svjedocima Rijeka.

Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Tera, u suradnji s Udrugom Oaza, organizirala je Dan otvorenih vrata u Krešimirovoj 26 c gdje će svečani program početi u 17 sati. Grad Rijeka je predstavio volonterski Dječji plan koji je pokrenut kako bi predškolskoj djeci približili mogućnosti pomaganja drugim osobama.

Utemeljeno na vrijednostima solidarnosti i međusobnog povjerenja, voluntarizam nadilazi sve kulturne, jezične i zemljopisne granice. Dajući vrijeme i vještine, a da pri tom ne očekuju materijalnu nagradu, volonteri se ističu jedinstvenom svrhovitošću, istaknuo je u današnjoj poruci generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

S riječkim malim i velikim volonterima družio se Saša Vuksan. Poslušajte o čemu su razgovarali:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.