Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vozite i telefonirate?! I sigurni ste da vas neće uhvatiti?

19.07.2016.

11:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prometna policija će u srijedu 20. srpnja pojačano nadzirati uporabu mobitela u vožnji na više punktova na području cijele Policijske uprave primorsko-goranske. Istraživanja pokazuju da čak 69 posto vozača koristi mobitel dok voze, a propisana kazna za taj prekršaj je 500 kuna.

Unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni mnogi vozači i vozačice tijekom vožnje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke i tako ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Provedena istraživanja ukazuju da, iako vozači uporabu mobitela tijekom vožnje smatraju opasnom, svjesno krše prometne propise - čak 69 posto tijekom vožnje koristi mobitel.

Korištenjem mobitela dok upravljaju vozilom vozači smanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, a to znatno povećava rizik od prometne nesreće. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom (članak 196. stavak 3.), i da se mobitel može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke (članak 196. stavak 4.). Za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna od 500 kuna.

Akcija pojačanog nadziranja korištenja mobitela u prometu bit će i akcija edukativnog i odgojnog karaktera. I da ne bude zabune: uz ovaj prekršaj policija će nadzirati i sve ostale prekršaje u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.