Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbnički vinari: Loza se sprema piti ljetno sunce!

11.07.2020.

11:35

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić (HRT / Radio Rijeka)

Foto: Vladimir Jurić (HRT / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Vrbnički vinari i ove godine očekuju dobru berbu Žlahtine. Optimizam im daje trenutna situacija u Vrbničkom polju, gdje grozdovi ove autohtone sorte grožđa dobro rastu, te su svaki dan sve veći. Vrlo je živo ovih dana u Vrbničkom polju, koje se prostire na više od 110 hektara.

Nije živo samo u Vrbničkom polju već i na obližnjim obroncima, gdje pojedini vinari uzgajaju još jednu autohtonu sortu Kvarnerskih otoka Sansigot, dakako riječ je o crnoj sorti porijeklom sa otoka Suska. Trenutno se skida lišće sa trsova, kako bi mladi grozdovi upili ovo ljetno sunce, te ga pretočili u nadaleko poznatu Žlahtinu.

Ivan Katunar - mlađi iz Vinske kuće Ivan Katunar, zadovoljan je stanjem loze u polju, ali i izvan njega, gdje je Sasnsigot počeo dobivati šare koje ga krase.
Mlade snage su preuzele proizvodnju vina u Vrbniku, pa smo tako uz pomoć glavnog enologa Poljoprivredne zadruge Gospoja Antona Brusića, obišli vinograde, a on nam je pokazao mlade nasade, kao i grozdove koji se odlično drže, te da je loza bez znakova bolesti, pa bi mogla biti dobra berba.


Ukoliko se ovakvo vrijeme nastavi, kažu vinari da bi berba mogla biti polovicom rujna:

Ivan Katunar i Anton Brusić, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.