Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko dobilo galeriju, pokreće se proizvodnja jaja i peleta

11.03.2016.

15:43

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Vrbovsko obilježava svoj dan. Unatoč gubitku proračunskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa, Vrbovsko se može pohvaliti pokazateljima gospodarskog razvoja, ali i nekim ulaganjima u obogaćivanje društvenog, posebno, kulturnog života.

Središnji dio višednevnog programa obilježavanja Dana Grada Vrbovskog počeo je jutros polaganjem vijenaca uz spomen-obilježje hrvatskim braniteljima te svetom misom.

Prije nekoliko godina Grad Vrbovsko uspješno je posredovao pri nalaženju ulagača u zamrlu drvu industriju - tvrtka Cedar u nju ulaže oko 600 milijuna kuna. Sada se na isti način pokušava oživiti pogone bivše prehrambene tvrtke Sljeme. Gradonačelnik Dražen Mufić kaže da je prostor podijeljen na tri dijela: dva su već prodana, pa će se na jednome pokrenuti proizvodnja jaja, a na drugome bi se trebao izgraditi pogon za proizvodnju biomase, odnosno peleta.

Velik problem u ostvarivanju razvojnih planova u Vrbovskom i dalje su posljedice gubitka proračunskih pogodnosti brdsko-planinskog područja. Ni u proračunu za ovu godinu gradovi i općine Gorskoga kotara nisu uvršteni u sustav pomoći. "Zato i dalje moramo tražiti rješenja jer inače neće biti dobro", rekao je Mufić.

Unatoč teškoćama ulaže se u nove projekte, posebno kulturne. Tako Vrbovsko od danas ima umjetničku galeriju kakve dosad nije bilo, što će biti prilika za predstavljanje lokalnih, ali i umjetnika iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Velika razvojna očekivanja Vrbovsko temelji na turizmu i intenzivnom korištenju novca iz europskih fondova. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.