Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko i ove godine nastavlja doniranje sjemena i proizvodnju krumpira

09.03.2021.

12:49

Autor: Nenad Lučić

Foto: Grad Vrbovsko

Foto: Grad Vrbovsko

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa usporila je niz gospodarskih aktivnosti, pa je Grad Vrbovsko mnoge iznenadio lanjskim doniranjem sjemenskog krumpira stanovništvu i odlukom da preko gradske komunalne tvrtke u dolini rijeke Kupe poveća površinu pod nasadima ove vrste povrća.

Dobre najave iz Vrbovskog stižu i uoči nove poljoprivredne sezone, a temelje se na pozitivnim partnerskim iskustvom s ličkim proizvođačem, tvrtkom "Agrovelebit", ali i nizu prošlosezonskih pokazatelja, ističe gradonačelnik Dražen Mufić.  

Za donaciju sjemenskog krumpira lani je interes iskazalo 700 obitelji, a to je, pridodaje, dobar temelj za planiranje ovogodišnjih količina koje se procjenjuju na 25 tona, pri čemu je programom obuhvaćena i nabava prihrane te umjetnoga gnojiva.

Programski dio vezan uz nove nasade u dolini rijeke Kupe ove bi se sezone, kroz partnerstvo Grada i njegova komunalnog poduzeća s "Agrovelebitom" realizirao na pet do devet hektara površine.

Zasad je nemoguće predviđati ovogodišnje rezultate, no poticajno zvuči podatak da je lani, zbog rodne godine, "Agrovelebitu" radi sortiranja i tržišnog plasmana iz Vrbovskog isporučeno 80 tona krumpira, što je bio temelj za osiguravanje sjemena uoči nadolazeće sezone.

Pribroji li se tome i 20 tona proizvedenih količina koje su donirane za humanitarne svrhe, vrbovštanska priča doista predstavlja specifični primjer razvojnog poticanja poljoprivrede u krizna vremena, što priznaje i direktor "Agrovelebita" Nikola Vidaković.

On za ovu godinu, zbog zemljopisno-klimatskih pogodnosti doline rijeke Kupe, tamo najavljuje sadnju ranih sorti, što znači i raniji plasman uroda na tržište, a time i postizanje više cijene. Naime, u Hrvatskoj, kao velikoj uvoznici hrane, krumpir je jedna od rijetkih namirnica gdje potrebne količine uspijevamo osiguravati vlastitom proizvodnjom, no i u toj smo se priči, kada je riječ o mladom krumpiru, s vremena na vrijeme primorani okretati inozemnom tržištu.

Više poslušajte u prilogu:

Uspješna proizvodnja krumpira u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.