Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko izgradilo vlastitu pretovarnu stanicu, otpad putuje na Marišćinu

12.05.2018.

14:22

Autor: Nenad Lučić

Nova pretovarna stanica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Nova pretovarna stanica (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Država očekuje da se uređenjem pretovarne stanice na odlagalištu Sović laz Gorski kotar uklopi u integrirani sustav gospodarenja otpadom Primorsko-goranske županije na Centru Marišćina. Niz problema Grad Vrbovsko riješio je izgradnjom vlastite pretovarne stanice.

Provedbu spomenutog projekta kod Delnica duže je vrijeme opterećivala i činjenica da se upravo s državom neki imovinski problemi sporo rješavaju. Izlaz iz tog začaranog kruga nastojao je naći Grad Vrbovsko te izgradio vlastitu pretovarnu stanicu, ali i poduzeo niz drugih koraka.

Vrbovsko je u zbrinjavanju otpada moralo učiniti korak više od goranskih susjeda jer, kako kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufićto je najistočniji dio Primorsko-goranske županije i najudaljeniji od Rijeke. "Prema tome, imali bismo i najveće troškove da nismo poduzeli određene aktivnosti."

I zato se na izgradnju pretovarne stanice u Vrbovskom nije čekalo dugo, a nakon njezinog dovršetka, od 15. travnja miješani komunalni otpad odvozi se prema Marišćini. "Cijenu usluge povećali smo za 73 posto. To je jako malo u usporedbi s onim što bi nam se dogodilo da nismo krenuli ovim putem i odlučili izgraditi svoju pretovarnu stanicu", govori Mufić.

U Vrbovskom je sve spremno i da se za povoljne europske i državne potpore kandidira projekt sanacije dosadašnjeg gradskog odlagališta Cetin. "Projekt samo prijavili Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Raspisivanje natječaja za izvedbu radova očekujem negdje u kolovozu, a oni bi mogli započeti tijekom kasne jeseni ili u proljeće iduće godine, dodaje gradonačelnik.

Osim toga, nabavom spremenika Grad Vrbovsko već četiri godine potiče stanovništvo na sortiranje otpada, kupljeno je i nekoliko mobilnih reciklažnih dvorišta, uz pretovarnu stanicu planira se graditi sortirnica, a sve s ciljem ustroja učinkovitog i što je moguće jeftinijeg sustava zbrinjavanja otpada. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.