Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko: ozbiljni planovi za razvoj turizma pomoću europskog novca

31.01.2016.

16:27

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plan proračuna Grada Vrbovskog za ovu godinu doseže oko 40 milijuna kuna, što je znatno više nego u ostalim lokalnim samoupravama Gorskog kotara. Takve ambicije ne temelje se na izvornim proračunskim prihodima, već na projektima koje planiraju kandidirati za dobitak europskih i drugih potpora.

Poseban je naglasak na dugoročnim projektima razvoja turizma. Na području Vrbovskog uz rijeku Kupu dosad je uređeno tri kilometra šetnica. Kada sljedećih godina planovi budu ostvareni, izletnička će staza biti višestruko duža, a na području naselja Zapeć i Blaževci povezana s lokalnom prometnicom, najavljuje gradonačelnik Dražen Mufić.   

"Radi se o važnom projektu u dužini od 15,5 kilometara, i kada se on u naselju Zapeć spoji na cestu prema Blaževcima, mi ćemo dobiti gotovo 21 kilometar šetnica uz Kupu. Taj projekt bi ukupno vrijedio desetak milijuna kuna, što nije velik novac za tako značajan zahvat", kaže Mufić.   

U izletištu Kamačnik, Grad Vrbovsko je proteklih godina obnovio restoran i ugostiteljsku ponudu, no kako se turistički ne može živjeti samo od lijepe prirode i dobre gastronomije, gradonačelnik Dražen Mufić najavljuje razradu novog projekta - Centra za posjetitelje:

"U njemu bi se uredio mali muzej flore i faune, gdje bi posjetitelji mogli upoznati cjelokupnu prirodnu baštinu našeg kraja, a posebno vodotoka Kamačnika kao hidrološkog spomenika", planira Mufić.   

Turističke ambicije dijelom su vidljive i na listi ovogodišnjih financijski zahtjevnijih projekata razvoja komunalne infrastrukture, gdje je uvršteno i dodatno uređenje pristupne ceste prema Kamačniku. Javlja Nenad Lučić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.