Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko - svijetli primjer u goranskoj priči o zbrinjavanju otpada

05.01.2019.

13:41

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka (arhiv)

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka (arhiv)

Foto: - / -

Razvoj sustava učinkovitijeg zbrinjavanja otpada u Gorskom kotaru još uvijek je opterećen problemima vezanim uz izgradnju zajedničke pretovarne stanice na lokaciji Sović laz kod Delnica. Iz ove se goranske priče izdvaja samo - Vrbovsko.

Za razliku od goranskog susjedstva, u Vrbovskom je lani i proteklih godina učinjen značajniji razvojni iskorak u sustavu zbrinjavanja otpada te njegovom vezivanju uz centralno odlagalište Primorsko-goranske županije na Marišćini. Gradonačelnik Dražen Mufić kaže da je Grad ciljanim izmjenama prostornog plana osigurao površinu za gospodarenje otpadom i napravio pretovarnu stanicu.

"Ona je dovršena i ušla je u sustav zbrinjavanja otpada Republike Hrvatske. Mi na tom prostoru planiramo graditi i reciklažno dvorište, za koje imamo dovršenu projektnu dokumentaciju. Očekujemo kandidaturu za dobitak europskih potpora kako bismo i taj objekt počeli graditi 2019. godine", govori Mufić.

I tu priči nije kraj jer u Vrbovskom je krajem prošle godine potpisan ugovor kojim je najavljena ovogodišnja sanacija bivšeg gradskog odlagališta Cetin. "Vrijednost tog ugovora o sanaciji je 2,5 milijuna kuna. Tu su još dva potpisana ugovorna dokumenta, jedan, koji je vezan uz stručni nadzor, a drugi uz tehničku pomoć i vidljivost projekta, što donosi dodatnih 250 tisuća kuna", rekao je gradonačelnik Vrbovskog.

Sanacijski radovi trajat će devet mjeseci, 85 posto projekta bit će financirano bespovratnim europskim potporama, a pribroji li se tome i pomoć s državne razine, očekuje se da će ulaganja Grada Vrbovskog biti minimalna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.