Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko: uskoro novi jaslički prostor, a onda i novo dječje igralište

07.10.2021.

15:18

Autor: Nenad Lučić

Uz postojeći objekt dječjeg vrtića, u Vrbovskom se nadograđuje prostor jaslica za 20 korisnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Uz postojeći objekt dječjeg vrtića, u Vrbovskom se nadograđuje prostor jaslica za 20 korisnika (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Vrbovsko se, poput ostalih sredina Gorskog kotara suočava s demografskim problemima, no lokalna samouprava, osim provedbe poticajnih mjera, ostvaruje i neke od vitalnih projekata, koji bi mlade obitelji s djecom trebali dodatno potaknuti da taj gradić prepoznaju kao poželjno mjesto za život.

Četrdeset godina nakon otvaranja dječjeg vrtića u Vrbovskom, kaže gradonačelnik Dražen Mufić, uz njega se nadograđuje novi prostor za najmlađe korisnike. 

"Riječ je o prostoru jedne jasličke jedinice za dvadesetero djece. I on bi, obzirom na trenutačne potrebe u Vrbovskom, trebao biti dovoljan. Vrijednost ulaganja kreće se oko dva milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni krajem ove, ili na proljeće iduće godine", najavio je gradonačelnik.

Dogradnja jaslica događa se na prostoru nekadašnjeg dječjeg igrališta, no ni za taj sadržaj, napominje vrbovštanski gradonačelnik polaznici vrtića neće biti uskraćeni jer su otkupili dodatnih tisuću četvornih metara privatnog zemljišta uz vrtić, kako bi na tom prostoru uredili novo dječje igralište. "Radi se o ulaganju koje bi, prema projektnoj dokumentaciji, iznosilo oko 2,4 milijuna kuna i bilo financirano europskim potporama", dodao je Mufić.

U Vrbovskom će uskoro biti još lakše nego dosad dobiti smještaj djeteta u vrtić, ali ni to nije sve što od lokalne samouprave mogu očekivati mlade obitelji jer se mjera dodjele pet do deset obiteljskih potpora u iznosu od 20 tisuća kuna za uređenje stana ili kupnju obiteljske kuće pokazala vrlo poticajnom. 

Sve to dosad nije bio samo poticaj ostanku, već i doseljavanju nekoliko mladih obitelji u Vrbovsko. Poslušajte:

Vrbovsko: uskoro novi jaslički prostor, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.