Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko: uspješno završena sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Cetin

02.11.2019.

11:54

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

sanirani prostor zatvorenog deponija Cetin kod Vrbovskog (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

sanirani prostor zatvorenog deponija Cetin kod Vrbovskog (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon izgradnje vlastite pretovarne stanice Grad Vrbovsko je lani prvi u Gorskom kotaru otpad počeo zbrinjavati na centralnom odlagalištu PGŽ-a Marišćina. Ovih je, pak, dana objavljen završetak više od 5,7 milijuna kuna vrijednog projekta sanacije i zatvaranja bivšeg gradskog odlagališta Cetin.

Projekt sanacije i zatvaranja s 85 posto udjela sufinancirala je Europska unija, a Vrbovsko je jedna od još uvijek malobrojnih sredina koje su uspjele provesti sanaciju i zatvaranje deponija.

"Tu ima niz imovinsko-pravnih problema. Rješavanje su obilježile brojne teškoće. S jedne strane su cijenom ucjenjivali privatnici, čija je vlasnički bila zemlja, no najviše je problema bilo s državom", rekao je gradonačelnik Dražen Mufić o teškoćama koje prate provedbu takvih projekata.

Gradonačelnik Mufić podsjeća kako je upravo sporost države pri rješavanju imovinskih problema zakočila projekt zajedničke pretovarne stanice Gorskog kotara na lokaciji Sović laz kod Delnica, a zbog sanacije vlastitog deponija Cetin, Grad Vrbovsko je i to pitanje riješio samostalno jer kako bi sanirali svoj deponij, morali su prethodno izgraditi vlastitu pretovarnu stanicu.

"Razumijem da pritom nismo mogli računati na financiranje nadležnog državnog fonda, no ne mogu razumjeti da nije bilo pomoći Primorsko-goranske županije. Naime, Županija se uključila u sufinanciranje projekta na lokalitetu Sović laz kod Delnica, a Vrbovsko od nje nije dobilo ništa", naglasio je gradonačelnik Mufić.

No uskoro bi, pridodaje Mufić, Grad mogao dobiti povećanu cijenu za korištenje Marišćine. "Na prošlotjednom susretu sa županom je bila najava, da na postojećih 470 kuna po toni otpada koju trenutačno plaćamo Marišćini, već krajem ove ili početkom iduće godine, možemo očekivati da će ta cijena i više no dvostruko biti povećana", ispričao je Mufić.

Ipak, u Vrbovskom su zadovoljni, jer su ekološki učinci nakon dosad realiziranih projekata zbrinjavanja otpada u tom gradu neprocjenjivi. Poslušajte prilog Nenada Lučiča:

Vrbovsko: sanacija deponija Cetin, pripremio Nenad Lučić

Predstavnici Grada Vrbovskog i ostalih dionika projekta sanacije i zatvaranja deponija Cetin (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici Grada Vrbovskog i ostalih dionika projekta sanacije i zatvaranja deponija Cetin (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.