Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrdoljak-Mozetič nova glavna tajnica EU federacije citoloških društava

22.10.2021.

14:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: - / -

Riječka medicina dobila je još jedno priznanje na europskoj razini. Doc. dr. Danijela Vrdoljak-Mozetič, specijalistica kliničke citologije na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju KBC-a Rijeka, izabrana je za glavnu tajnicu Europske federacije citoloških društava na mandat od tri godine.

Dužnost je preuzela 7. listopada 2021. na Europskom kongresu citologije u Wroclawu. Pozicija glavne tajnice rukovodeća je funkcija Federacije, krovnog udruženja europskih citologa koje postoji već 51 godinu, a objedinjava 25 europskih i tri pridružena neeuropska nacionalna citološka društva.

Djelovanje Federacije odvija se kroz organizaciju brojnih konferencijskih aktivnosti, međunarodne znanstvene projekte te edukacijske aktivnosti, a posebna pažnja posvećuje se razvoju sekcije mladih citologa/citopatologa. Citologija, kao dijagnostička grana medicine, u posljednjim desetljećima snažno se razvija, osobito u poljima intervencijske i punkcijske citologije te molekularne citologije.

Citolog sa svojim znanjima i vještinama sudjeluje u ranom otkrivanju malignih oboljenja, u samom procesu dijagnostike, kao i u određivanju faktora važnih za ciljano i personalizirano liječenje. Preuzimanje ovako važne funkcije veliko je postignuće za dr. Vrdoljak Mozetič, za KBC Rijeka, za Medicinski fakultet u Rijeci i za hrvatsku citologiju uopće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.