Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vremenske nepogode zatvorile goranske pilane; idući tjedan isporuka trupaca

16.03.2018.

15:23

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Olujno prosinačko jugo i obilan snijeg u veljači, vremenske su nepogode radi kojih će se ova zima u Gorskom kotaru dugo pamtiti. Zbog otežane opskrbe drvnom sirovinom, brojne su pilane u Primorsko-goranskoj županiji krajem zimskog razdoblja morale prekinuti rad.

O tome je u Delnicama bilo riječi tijekom današnjeg sastanka župana Zlatka Komadine s predstavnicima poduzeća Hrvatske šume i drvoprerađivačima sa županijskog područja.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina očekuje da bi već idućeg tjedna trebala započeti normalizacija isporuke trupaca pilanarima, kojima će, zbog teškoća, rok plaćanja sirovine biti odgođen za dodatnih 60 dana, a od njih se očekuje da zimske teškoće odsad prevladavaju stvaranjem zaliha.

No zahtjeva prema šumarima ima još. "Za drvoprerađivačke tvrtke u Gorskom kotaru, kao depopulacijskom području, treba osigurati prioritet u opskrbi sirovinom. Nadalje, očekujemo da će biti više stalnog zapošljavanja u Hrvatskim šumama, čime bi se smanjio broj kooperanata, a povećao broj zaposlenih. Osim toga, carina mora raditi svoj posao jer se određene količine trupaca navodno kupuju radi prerade, a završavaju u inozemstvu", rekao je župan. 

Najava bolje opskrbe trupcima, kaže u ime drvoprerađivača Branko Liker, ima, no trenutačna je situacija iznimno teška. "Svi mi stojimo već dulje od mjesec dana. Znači, pogoni nam ne rade, to nam stvara probleme s dobavljačima, kupcima, plaćanjem i općenito u poslovanju", ističe Liker. 

Unatoč danas dogovorenim mjerama, opskrbni se problemi pilanara nakon zime obilježene nepogodama ne mogu riješiti preko noći. "Ove će godine biti problema s bukvom, budući da smo imali veliki vjetrolom tijekom prošlogodišnjeg prosinca. Tada je izvaljeno približno 500 tisuća kubika jele, pa moramo staviti naglasak na sanaciju područja gdje se to dogodilo. Radi toga možemo očekivati zaostatak u proizvodnji bukove sirovine", rekla je voditeljica Uprave Hrvatskih šuma u Delnicama Ivana Pečnik Kastner.

Opskrbni problemi s bukovim trupcima, pridodaje Pečnik, nastojat će se ublažiti njihovom dopremom iz drugih dijelova Hrvatske. Poslušajte:

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.