Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrhovni sud odbacio žalbe Nade Matošević u postupku protiv HNK Zajca

22.01.2019.

17:02

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Hina

Foto: Nel Pavletić, Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić, Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Tužbeni postupak nekadašnje intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković protiv te ustanove zbog izvanrednog otkaza ugovora o radu završio je presudom i rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Vrhovni sud revizije što ih je zahtijevala tužiteljica odbacuje kao neosnovane.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu i rješenje kojim se odbija revizija tužiteljice Nade Matošević Orešković, bivše intendantice HNK Ivana pl Zajca u Rijeci, protiv presude Županijskog suda u Zagrebu kao neosnovane.

Matošević je na više sudskih instanci, kroz godine, tužila riječki HNK Ivana pl. Zajca zbog navodno neosnovanog izvanrednog otkaza ugovora o radu koji je dobila u toj ustanovi. Svi sudovi odbili su njene žalbe, a sada je i Vrhovni sud donio isto rješenje. 

Matošević, tada dirigentica u HNK Zajcu, je u lipnju 2015. godine nastupila u Teatru Carlo Felice Genova, bez prethodne suglasnosti intendanta, a Vrhovni sud RH potvrdio je da takav postupak ima značaj osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa.

Nada Matošević Orešković na mjesto intendantice došla je 2007. godine, nakon Mani Gotovac. Nakon njezina dva mandata intendant je postao Oliver Frljić. Dolaskom nove uprave utvrđen je veliki gubitak HNK i niz nepravilnosti u poslovanju na temelju kojih su poslane prijave mjerodavnim tijelima.

Matošević Orešković optužena je početkom rujna 2018. godine na Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci za tri kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti i kažnjivo djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga u svojstvu intendantice HNK u Rijeci u razdoblju od 2007. do 2014. Osim protiv nje, optužnice su podignute protiv poslovne ravnateljice HNK Ane Lučić, ravnatelja riječke Opere kad su kažnjiva djela počinjena Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva tog kazališta Mirjane Purete.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.