Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrhovni sud ukinuo presudu crikveničkom gradonačelniku

25.11.2021.

12:28

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Vrhovni sud je djelomično ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina osuđen zbog produljene zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, a potvrdio je prvostupanjsku oslobađajuću presudu za sprečavanje dokazivanja.

Najviši sud je, ne priopćivši Rukavinin identitet, izvijestio da je prihvatio žalbu crikveničkog gradonačelnika i ukinuo prvostupanjsku presudu u osuđujućem dijelu koja se odnosi na optužbu da je Rukavina, nakon što je izabran za gradonačelnika 2009. iskoristio svoj položaj i ovlasti da bi pogodovao tvrtki koju je osnovao, a koja je otprije za grad obavljala poslove vezane za javnu rasvjetu.

Rukavina je, prema optužnici, omogućio toj tvrtki da i dalje zadrži poslovne odnose s gradom te je formalno prenio vlasništvo poslovnih udjela na drugu osobu, zadržavši upravljačka prava u tvrtki. Tereti se i da je znao kako njegova tvrtka nije jedina koja može obaviti radove za grad i da nisu ispunjeni uvjeti za javnu nabavu bez prethodne objave. Rukavina je kao gradonačelnik, precizira najviši sud, donio odluku o takvoj vrsti javne nabave nakon čega je grad s njegovom tvrtkom zaključio dva ugovora o izvođenju radova na temelju kojih je tvrtki isplaćeno 722.880 kuna.

Vrhovni sud ističe da je u tom dijelu prvostupanjska presuda ukinuta jer za sada ne stoje zaključci prvostupanjskog suda da je prijenos poslovnih udjela društva bio samo formalan, a ne i stvaran i da je Rukavina zadržao upravljačka prava i time stvarno obavljao privatnu djelatnost.

"Prvostupanjski sud miješa pojmove upravljačka i vlasnička prava. Nakon prijenosa poslovnih udjela društva optuženik nije bio član uprave društva. Provođenje postupka javne nabave na način da su prekršena zakonska pravila o javnoj nabavi ne predstavlja samo po sebi kazneno djelo jer posljedica može biti i prekršajna odgovornost. Kod kaznenog djela cilj postupanja je pribavljanje imovinske koristi svojoj privatnoj djelatnosti", pojasnio je sud.

Vrhovni sud je dodao da će prvostupanjski sud u ponovljenom postupku s više pažnje ocijeniti svaki dokaz zasebno i u svezi s ostalim dokazima, nakon čega će donijeti novu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti.

Vrhovni je sud u preostalom dijelu potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću odluku koja se odnosi na optužbu da je Rukavina prije sudske rasprave tražio od svjedoka da izmijeni neke rečenice svog iskaza te da se poslužio okolnošću da pomajci svjedoka ističe ugovor o radu na određeno vrijeme u tvrtki u kojoj je Rukavina predsjednik skupštine. Sud nadodaje da je nakon tog razgovora, istog dana, pomajci svjedoka produljen ugovor o radu.

Najviši sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio kako činjenica da je pomajci svjedoka doista istog dana produljen radni odnos za daljnja tri mjeseca sama po sebi nikako nije dostatna za zaključak da bi to bio rezultat Rukavininog utjecaja u smislu protuusluge za izmjenu iskaza svjedoka na raspravi koja tek treba uslijediti u kaznenom postupku.

"Niti jedan izvedeni dokaz ne govori s izvjesnošću da se spontani susret optuženika i svjedoka mogao shvatiti kao utjecaj na svjedoka u pravcu izmjene njegovog iskaza. Riječ je o kratkom razgovoru s izmjenom nekoliko riječi bez pobližeg upuštanja u raspravu o bilo čemu", priopćio je sud zaključivši da stoga nije utvrđeno da je Rukavina sprečavao dokazivanje.

Damir Rukavina je prvostupanjskom presudom riječkog Županijskog suda u srpnju 2017. osuđen na pet mjeseci zatvora uvjetno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.