Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrhunska vina godinu odležala u vrulji u Iki na 22 metra pod morem

04.08.2017.

15:14

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvlačenjem 2400 butelja vina iz mora na mul u Iki počelo je trodnevno događanje Vino i vruja. Vrhunska vina sedam vinara, od Iloka preko Zagorja i riječke okolice sve do Hercegovine, odležala su u vrulji - izvoru slatke vode 22 metra pod morem punih godinu dana.

Tko se kupa u Iki, zna da je more ondje malo hladnije nego drugdje. Hladna slatka voda s Učke, što izvire ispred ikarskoga mula, pogodovala je i vinima. Proteklih godinu dana vrhunska su vina iz vinarija Miklaužić, Petrač, Andrija, Prelac, Kabola, Plovanić i Iločkih podruma dozrijevala baš u jednoj od brojnih vrulja, dubokoj 22 metra.

Strujanje vode dobro je na njih utjecalo jer, objašnjava sommelier Krešimir Mikinac s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, nije svejedno gdje se u more vino položi. Ova "morska" vina iz Ike imaju više arome orašastih plodova, meda i slično.

Izvlačenje metalnoga kaveza s buteljama, u kojem su sudjelovali ronioci - opatijski profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, s nestrpljenjem je pratio Miroslav Ćorić, suvlasnik obiteljskoga Podruma Andrija kod Međugorja u Hercegovini. Ugodno je iznenađen rezultatom: njegova žilavka nešto je svjetlija od one iz podruma, ali ima snažniju aromu.

Ovoga novog oblika turističke ponude dosjetio se predsjednik udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej. U razgovoru s ljudima shvatio je da Iki treba nešto novo, drugačije od uobičajenih ribarskih zabava. I tako je nastao spoj vina, mora, tradicijskih barki...

Tko želi kušati neko od vrhunskih vina s morskoga dna, ili pak ona uobičajeno dozrijela u podrumu, neka posjeti Iku ove subote 5. kolovoza od 19 sati. Svi vinari ponudit će svoja "morska" i druga vina, a istovremeno će ispred ikarskoga mula kružiti tradicijske barke uz posebno osvjetljenje s kopna. Nastupit će duo Alba i Leo te DJ Mriža.

Večer kasnije, u nedjelju, Ikarski barkajoli pripremaju i posebnu regatu tradicijskih barki Ive Sipa pod motom "Barku i osti, do smrti dosti". Tko dođe u Iku, moći će besplatno parkirati kod Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, poručuju organizatori Vina i vruja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.