Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrijedna donacija njemačke zaklade riječkom Odjelu za biotehnologiju

14.12.2017.

13:28

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaklada ''Alexander von Humboldt“ je Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci donirala opremu vrijednu oko 20 tisuća eura, a uručio ju je Arne Hartig, ataše za kulturu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu.

Doniranje opreme pokrenuo je doc. dr. sc. Nicholas Bradshaw, koji se kolektivu Odjela za biotehnologiju pridružio u lipnju ove godine kao bivši stipendist Zaklade ''Alexander von Humboldt'', čije je sjedište u Bonnu. 

Centrifuga je uređaj kojim se, velikom brzinom okretaja tekućina, izoliraju biološki materijali od znanstvenog značaja. Kapaciteta je četiri litre i maksimalne brzine 13 700 okretaja u minuti, a koristit će se u sklopu istraživanja pročišćavanja proteina koji su uključeni u učestale i ozbiljne mentalne bolesti poput šizofrenije i depresije.

Članovi drugih laboratorija također će moći koristiti uređaj za potrebe svojih istraživanja. Ataše Arne Hartig u Kampus na Trsatu došao je u pratnji Marlene Weck, predstavnice DAAD-a (Njemačke akademske službe za razmjenu), a primila ih je pročelnica Odjela za biotehnologiju prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.