Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrijeme je za bicikliranje, ali i česte krađe bicikla - kako ih spriječiti?

21.03.2017.

11:57

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski državljanin u dobi od 47 godina jučer je riječkoj policiji prijavio krađu bicikla u vrijednosti od oko 7500 kuna. Bicikl je otuđio za sada nepoznati počinitelj, početkom ožujka, iz stambene zgrade u središtu Rijeke. S proljećem dolaze i česte krađe bicikla - što učiniti da smanjimo rizik?

Kako dolaze lijepi i topliji dani, sve će više ljudi koristiti svoje bicikle. Policija upozorava da se time povećava i mogućnost krađe bicikla, pa je stoga potrebno pripaziti gdje ih i kako ostavljamo. 

Vlasnicima se preporuča da zabilježe serijski broj bicikla te da ga označe na način koji će biti samo njima poznat, kako bi ga mogli prepoznati i nakon mogućih preinaka. Preporučuje se i fotografirati bicikl, a prilikom parkiranja valja ga zaključati zaštitnim lancem, spiralnom ili čeličnom sajlom s bravom.

Sajla bi morala biti dovoljno dugačka da se može provući kroz nekoliko mjesta na biciklu (primjerice, kroz kotače i okvir), a bicikl treba privezati za čvrste, nepokretne predmete (stupove, ograde i slično) te često mijenjati mjesta na kojima ga parkirate.

Izbjegavajte ostavljati bicikl na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebice noću, a ostavljate li ga u hodniku stambene zgrade, zaključajte ulazna vrata. Također nemojte na biciklu ostavljati alat ili slične predmete koji bi počinitelju mogli posužiti prilikom krađe, preporučuje policija.

Kupujete li bicikl od neovlaštenih i nepoznatih osoba pripazite da nije riječ o ukradenom biciklu. U slučaju krađe, obavijestite policiju pozivom na broj 192.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.