Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrijeme prolazi, problemi ostaju

04.11.2015.

17:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnici i općinski načelnici Gorskog kotara upozoravaju na proračunske teškoće koje ih prate nakon ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa te od države i dalje očekuju rješenje, a zabrinuti su i zbog problema vlasnika malih goranskih pilana.

Ovogodišnji znatan pad proračunskih prihoda razlog je zbog kojih se niti nakon parlamentarnih izbora neće odustati od traženja kvalitetnih zakonskih rješenja za Gorski kotar.

Domaćin zajedničke sjednice goranskih čelnika, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić podsjeća da su prije godinu dana izgubili zakonske pogodnosti brdsko-planinskog statusa, ponajprije one, uz porezne prihode na dohodak i dobit. Obećanja su bila velika, ističe, no u ovom trenutku ne očekuje ništa, niti porez na dobit, niti pomoći za čišćenje snijega, a niti veći udio u prihodima od šumske rente. A bez svega toga goranskim lokalnim samoupravama nedostaje proračunskog novca.

Vlasnike malih pilana u Gorskom kotaru muči manjak drvne sirovine za preradu, pa je predstavnik njihove udruge Josip Salopek iznio zabrinjavajuće podatke da im je već prije tri godine oduzeto 40 do 60 posto količina koje smo imali po ugovoru, a nastavi li se ovako samo je pitanje vremena kako će, kada i tko prvi zatvoriti pilanu. Pilane drže 70 posto zaposlenosti Gorskog kotara i traže da im se ugovori količinski povećaju bar za 20 posto da bi mogli preživjeti, zaključuje Salopek.

Pred gradskim i općinskim  čelnicima danas se našao i zahtjev kojim se od lokalnih samouprava Gorskog kotara očekuje da, sukladno mogućnostima, pomognu rad riječkog hospicija, a razmatrana je i ponuda o uključivanju goranskog područja u festivalski projekt Melodija Istre i Kvarnera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.