Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrijeme za Miholje od prošloga mnogima bolje

29.09.2020.

18:08

Autor: Tanja Renko, DHMZ/HRT, Zoran Vakula

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Razdoblje od 3. do 21. rujna ove godine ponegdje je bilo suho kao rijetko kada u tom dijelu rujna. U Rijeci i Splitu, primjerice, čak bez zabilježene oborine, što se u tom dijelu rujna od početka mjerenja 1948. godine u Rijeci dogodilo još samo 1956. godine, a u Splitu ni tada.

I osam uzastopnih dana s barem malo kiše od 22. do 29. rujna je jako rijetko - u Rijeci se dogodilo prvi put u povijesti mjerenja!

Premda je sve do prošloga petka ovaj rujan bio jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, pad temperature tijekom vikenda bio je dovoljan za početak sezone grijanja u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske. Ništa neobično poznavajući prastari običaj prirode da teži ravnoteži pa se posljednja dva tri dana najviša temperatura zraka spustila na vrijednosti na kojima je razmjerno rijetko više dana uzastopno potkraj rujna.

Svježe će se zadržati do sredine tjedna, pri čemu će dodatno opravdanje za grijanje omogućiti i najniža temperatura zraka tijekom noći i jutra. Pritom će malo kiše ponegdje još pasti uglavnom u prvom dijelu utorka, a nakon toga slijedi kratko stabilnije i sunčanije razdoblje, po nizinama unutrašnjosti s čestom jutarnjom maglom.

Od četvrtka, s jačanjem južine porast temperature, ali i ponovno oblačnije vrijeme, uz sve češću povremenu kišu, opet obilniju na Jadranu i područjima uz njega...

Prognozu za riječko područje pronađite i poslušajte OVDJE.

Još poneku meteorološku zanimljivost, kao i u ponedjeljak poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.