Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrste opijata otkrivaju se i u otpadnim vodama

03.03.2016.

14:21

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt cjelovitog pristupa liječenju i socijalnoj reintegraciji ovisnika o drogama IPA-CLOUD uspostavlja suradnju javno-zdravstvenih ustanova, udruga te instutucija u prevenciji i liječenju ovisnika o drogama. Kakva je situacija?

U suradnji sa slovenskim kolegama te stručnjacima iz Hrvatske i Njemačke projekt se provodi od srpnja prošle godine i trajat će sve do lipnja, kada će se pokušati novom metodom praćenja metabolita droga u otpadnim vodama i urinu otkriti intenzitet te vrste droga koje se koriste. U Rijeci se istraživanje provodi na pročišćivaču vode na Delti. Uz već poznate droge cilja se na pronalazak novih opijata koji ulaze na tržište ovisnika.

Kakva je situacija u Primorsko-goranskoj županiji? Predstojnica Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić iznosi podatak da po broju liječenih ovisnika u PGŽ bilježimo stopu od 330 liječenih na 100 tisuća stanovnika, što znači da smo peti u Hrvatskoj na neslavnoj listi županija po broju liječenih ovisnika.

Dekan medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina nada se da će iz projekta proizaći novi program, doktorski studij iz područja javnoga zdravstva.

U Rijeci je danas i vodeći stručnjak u borbi protiv ovisnosti Slavko Sakoman koji upozorava: "Svaka uporaba ili zlouporaba psihoaktivnih supstanci mijenja ljudsko ponašanje, čini ga rizičnim, samozaštitno siromašnim ili gotovo nesposobnim. Nema harmonične građe ličnosti tinejdžera koji je s 15 godina počeo piti, duvati travu ili uzimati brojne supstance." Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.