Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrtić Čavlić energiju dobiva iz obnovljivih izvora

27.10.2015.

12:59

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji vrtić Čavlić u Čavlima, osim što ima novu, modernu zgradu koja štedi enegiju, dobiva i sustav grijanja i hlađenja obnovljivim izvorima energije. Njegov je dio već u pogonu, a pilot-projekt vrijedan gotovo 700 tisuća kuna plaća Europska unija.

Ekološki i štedljiv način grijanja i hlađenja u vrtiću Čavlić čine fotonaponska elektrana od 30 kilovata, sustav zagrijavanja potrošne tople vode s termalnim kolektorima te dizalica topline snage 35 kilovata koja će u prvom redu poslužiti za hlađenje objekta ljeti.

Sporazum o ovome pilot-projektu potpisali su predstavnici vrtića, agencije REA Kvarner, Općine Čavle i Primorsko-goranske županije. Vrijednost ulaganja prelazi 693 tisuće kuna, a plaća se novcem iz pretpristupnoga fonda Europske unije Alterenergy koji je dio programa jadranske prekogranične suradnje.

Kako su svi troškovi pokriveni europskim novcem, riječ je o dobiti od samog početka. Da je u ovakav projekt utrošen domaći novac, puni bi povrat ulaganja bio za 12 godina jer je riječ o novijoj zgradi koja već spada u vrlo štedljivi A energetski razred.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Čavlić Josipa Hlača ističe da je u ovoj priči od uštede energije i novca važniji ekološki dio: djeca od malih nogu uče o čuvanju okoliša, a uz njih uče i roditelji. Novi sustav obnovljivih izvora energije većim dijelom već radi, a do sredine studenoga u punom bi pogonu trebala biti i fotonaponska elektrana. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.