Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Je li Grad Rijeka zaista grad prijatelj djece?

11.03.2023.

19:57

Autor: Matea Krmpotić

Dječji vrtić

Dječji vrtić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

PROvox je ugostio povjerenicu Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije, Niku Tomaš iz Dječjeg vrtića Sušak.


Naime, pregovarački odbor Sindikata obrazovanja, medija i kulture te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije prekinuo je kolektivno pregovranje s Gradom Rijekom oko povećanja plaća zaposlenih u dječjim vrtićima More, Sušak i Rijeka.


No, podsjetimo se priče iz početka.

Kolektivni pregovori za Dječji vrtić Rijeka, More i Sušak započeli su u studenom 2022. godine.


Prethodni kolektivni ugovor koji su riječki dječji vrtići potpisali s osnivačem, Gradom Rijekom, bio je na snazi do 31. prosinca prošle godine zbog čega su i pokrenuti pregovori za sklapanje novog ugovora koji bi na snazi bio s početkom ove godine, govori u programu Radio Rijeke Nika Tomaš.


Njihovi zahtjevi bili su, između ostalog, zahtjev za povećanjem plaće i usklađivanje iste s plaćom zaposlenih u osnovnim školama koji Grad nije htio prihvatiti.


Taj zahtjev temeljili su na Zakonu o predškolskom odgoju koji propisuje da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu.


Želim istaknuti da zahtjevi sindikata nisu niti za jedan cent prelazili iznos više od onoga što zaposlenima zakonski pripada, govori Nika.


Grad Rijeka je u tijeku pregovora ponudio osnovicu koja bi se primjenjivala od 01. travnja 2023. godine, a bila bi jednaka visini osnovice koja se primjenjuje u osnovnim školama te koeficijente složenosti poslova koji se primjenjuju na osnovne škole.


Međutim, postojeći koeficijenti u vrtićima su znatno veći od ponuđenih što bi u pojedinim slučajevima dovelo do neznatnog povećanja plaća dok bi tehničko i pomoćno osoblje bilo znatno ispod iznosa minimalne plaće na razini RH što je za sindikate naprosto neprihvatljivo, opisuje Nika.


Ono što škole imaju u obračunu plaće je dodatak za rad u prosvjeti od 13,72% koji je donesen Sporazumom o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti, a na snazi je od 2006. godine. Dakle, s osnovicom i koeficijentima koje Grad nudi, plaće u dječjim vrtićima bile bi za 13,72 % manje od plaća u osnovnim školama, govori Nika iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.


Na pitanje zašto je navedeni dodatak Gradu neprihvatljiv nerijetko smo dobivali odgovore koji omalovažavaju i umanjuju značaj predškolskog odgoja za dijete i društvo u cjelini što se kosi s praksom u drugim europskim zemljama kojima težimo.


One predškolski odgoj i obrazovanje smatraju jednom nedjeljivom cjelinom u kojoj je odgajatelj prvi djetetov učitelj, a ne teta koja radi u čuvalištu, govori.


Stanje u vrtićima nikada nije bilo gore. Vrtići svakodnevno ostaju bez kuhara, pomoćnih kuhara, spremačica i pralja. To su ljudi čija plaća jedva doseže minimalnu hrvatsku plaću, a svojim djelovanjem čine neizostavni dio mehanizma zvanog dječji vrtić.


O kakvoj kvaliteti odgoja i obrazovanja govorimo? U vremenima kada predškolski odgoj postaje imperativ u zemljama Europe i svijeta, u Gradu Rijeci vraća se godinama unazad, pita se Nika.


Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije čvrst je i odlučan u svojoj odluci da je napokon došlo vrijeme da se stavi točka na aktualan način doživljavanja dječjih vrtića, zaposlenika i odgojno-obrazovnog procesa koji se u vrtićima provodi.


Dječji vrtić nije mjesto gdje se djeca samo igraju, a „tete“ ih samo čuvaju, već nešto puno više. Mi smo stručnjaci, svatko od nas u djelatnosti kojom se bavi i svakodnevno dajemo sve od sebe kako bismo našoj djeci pružili dostojan rast i razvoj, govori i dodaje:


Predškolski odgoj i obrazovanje, kako to i sama riječ kaže jest prva i nezaobilazna stavka u vertikali obrazovanja svake osobe i vrijeme je da se tako počne i doživljavati.


Nebrojeno mnogo puta smo putem raznih kanala čuli predstavljanje Grada Rijeke kao grada prijatelja djece.


Je li etički i moralno dičiti se takvim izjavama, a istovremeno toj istoj djeci ne omogućiti adekvatan i kvalitetan život u dječjim vrtićima?, zaključuje Nika Tomaš.


Poslušajte cijeli razgovor:

Je li Grad Rijeka prijatelj djece?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.