Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrtovi lunjskih maslina prvi put se predstavljaju u Zagrebu

04.02.2016.

11:49

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba maslinovih ulja i proizvoda od maslina prvi će se put održati ovoga vikenda u Zagrebu, na Velesajmu, a ne na moru. U subotu i nedjelju 6. i 7. veljače ondje će se predstaviti i Vrtovi lunjskih maslina na otoku Pagu, čija najstarija maslina ima oko 2000 godina.

Berba je ove godine bila bogata, masline zdrave, a ulje će biti vrhunsko, kaže Želimir Badurina, upravitelj Maslinarske zadruge Lun na otoku Pagu. I Vrtovi lunjskih maslina ovog se vikenda predstavljaju u Zagrebu, na Festivalu maslina. To je prvi put da se maslinari okupljaju u metropoli, na Zagrebačkom velesajmu, a ne na moru.

"Prigoda je to da iskoristimo zimsko doba, ne samo da Zagrepčanima približimo naše ulje, već i da potencijalne goste upoznamo s vrijednostima najstarijih hrvatskih maslinika", kaže Badurina. Lunjski maslinici, na sjeverozapadu Paga, protežu se na 400 hektara i broje više od 80 tisuća stabala.

Vrtovi lunjskih maslina, 24 hektara površine, botanički su rezervat od 1963. godine, a za ostalo područje u tijeku je procedura za dobivanje oznake zaštićenog krajobraza. Riječ je o originalnoj samonikloj šumi maslina, dakle divljih maslina, na većinu kojih je kasnije nacijepljena sorta oblica, na svom najsjevernijem lokalitetu.

Ne postoje dvije masline koje imaju isti genom, ističe Badurina, te dodaje da se tijekom stoljeća definiralo nekoliko desetaka novih sorti, koje tek treba istražiti i zaštititi. Tretira ih samo bura i sol i sve su uzgajane na ekološki način. Najstarija ima 2000 godina, i promjera je četiri metara!

Otkrivena je tek prošle godine i do ljeta će do nje biti označen put za posjetitelje. Dosadašnja će kraljica, za koju se zna da ima 1600 godina, tako morati ustupiti krunu. Masline rastu milimetar godišnje, tumači Badurina.

"Predstavljanjem u Zagrebu želimo Vrtove lunjskih maslina, koji su među najstarijima na Mediteranu, približiti turistima za koje želimo da maslinike posjećuju organizirano, uz stručno vodstvo. A naravno da želimo i uspjeh našeg visokokvalitetnog ulja", rekao je Želimir Badurina za Radio Rijeku. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.