Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vruća tema: prostorni plan i betonizacija Opatije. Je li se moglo ranije reagirati?

18.05.2023.

12:11

Autor: Radio Rijeka

Opatija - ilustracija

Opatija - ilustracija

Foto: xbrchx / Shutterstock

U programu Radio Rijeke gostovao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, a među pozivima slušatelja bio je i vijećnik gradskog vijeća Grada Opatije

Pohvalio se gradonačelnik Kirigin kako je Grad Opatija sanirao dugove iz prošlosti i izvršenje proračuna ide dobro, odnosno posluju u plusu. Nešto manje se gradi, nešto manje dozvola se izdaje i manje imovine se prodaje nego što je bilo predviđeno, što gradonačelnik Kirigin ocjenjuje pozitivnim. 


Važna tema je svakako bila i betonizacija Opatije.

Nažalost neke stvari su izmakle kontroli, a sve se svodi na podnesene zahtjeve i dozvole iz prošlosti. Imamo novu prostorno- plansku dokumentaciju koja je stupila na snagu 2021. godine i koja znatno štiti prostor, a pripremamo se na dodatnu izmjenu plana koja će dodatno zaštititi prostor, međutim naši zakonski propisi omogućavaju da netko na komadu papira, in bianco, podnese zahtjev i da se taj zahtjev obrađuje i jednog dana prerasta u građevinsku dozvolu. Nažalost to je tako i to me dočekalo.

Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Opatije

Nastavio je gradonačelnik Kirigin objašnjavati od kuda sežu takvi procesi i zašto se nisu unutar 12 godina mijenjali.


Ono što se dogodilo u nastavku emisije, među pozivima slušatelja, javio se gradski vijećnik Grada Opatije, Marko Ćorić koji je poželio demantirati gradonačelnika Kirigina, na temu prostornih planova. 

Smatram korisnim zbog javnosti i Opatijaca reći da gradonačelnik brka kad su izdati prostorni planovi i kad su ti isti prostorni planovi događali. Prvi prostorni plan nije postojao dugi niz godina. Donio se 2006. godine ishitreno iz razloga jer prije nije bilo ništa. Nakon toga se donio UPU 2009. i tada se vidjelo da su u njemu stvari koje su krive za Opatiji, reagirao sam odmah i upozoravao sam, a gospodin Kirigin je tada bio zamjenik gradonačelnika od 2013. do 2017. godine i nije reagirao.

Marko Ćorić, opatijski gradski vijećnik

Nastavio je Ćorić upozoravati kako je Kirigin već godinama, na ovaj ili onaj način u vlasti a da se dosad nije ništa događalo i da se trebalo prije reagirati. 


Poslušajte cijelu emisiju: 

Fernando Kirigin u programu Radio Rijeke

Osim ovoga, pričalo se i o nadolazećoj ljetnoj sezoni u Opatiji, posebice s naglaskom na koncerte i zabavna zbivanja. 


Podsjetimo, u Opatiji će, između ostalih, gostovati Al Bano, Anastacia, Sum41, ali i Petar Grašo, E.T., festival MIK, dio Jerry Ricks Blues Festivala. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.