Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:07 / 07.07.2017.

Autor: Neva Funčić

Vrući vikend pun događanja - a kamo ćete vi?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Selcu danas počinje 6. Etno festival "Sretno Selce". Narodni običaji poput pranja robe na perilu, pletenja i potezanja ribarske mreže i mlaće slame, bit će praćeni i narodnim plesovima, među kojima je tradicionalno Selačko kolo.

Danas i sutra u Selcu održava se i sajam tradicijskih i ekoloških proizvoda, a u bogatom programu na nekoliko lokacija sudjelovat će petnaestak kulturno-umjetničkih društava.

BIS Fest, Festival "Bakar i Serenade" večeras će na Žalu ribara predstaviti izvođače u novom izdanju. Nastupit će Katja Budimčić Sabljar, Antonio Krištofić, Damir Keždo, Lucija Rajnović, Eni Jurišić, Daniel Beni, Mirjana Bobuš, Karin Kuljanić i Edgar Rupena, a izvodit će pjesme u žanrovima koji im inače nisu svojstveni. Publika će kupnjom ulaznice dobiti i zviždaljke, a uspjeh pjesme se ocjenjuje jačinom buke na Aplauziometru. Početak BIS festa je u 20 sati.

I u Gorskom kotaru dinamičan vikend: pred nama je novo izdanje međunarodne brdske automobilističke utrke "Čabar 2017". Nastupit će više od stotinu vozača u nekoliko kategorija, a smještajni kapaciteti u Čabru i okolici već su popunjeni. Izvedba tri kazališne predstave i isto toliko filmskih projekcija obilježit će trodnevni program 6. KotarFEST-a u Delnicama. U Nacionalnom parku Risnjak su natjecatelji iz 17 zemalja prijavljeni za subotnji RisnjakTrail, 30 kilometara duge utrke koja će u 10 sati startati iz Crnog Luga. U Ravnoj Gori u subotu, 8. srpnja, organiziraju Dan borovnica, cjelodnevno druženje s poučnom šetnjom, degustacijama i zabavom.

U Bakru danas počinje i 3. putovanje "Po stazah naših starih". Tridesetak mladih članova Udruge Gradišćanskih Hrvata stiže iz mađarskog Šoprona i kroz ovaj projekt osuvremenjuju staze svojih predaka koji su u 16. stoljeću iselili u središnju Europu.

U 17 sati je u Domu kulture u Bakru najavljeno predavanje, a u 19:30 šetnja u povorci s konjima i kočijom od Masarykove obale do Žala ribara. Gradišćanci sutra nastavljaju put preko riječkog Korza gdje će u 11 sati izvesti folklorni nastup, do Grada Grobnika gdje je u 20 sati u Kaštelu najavljena Grobničko-gradišćanska večer. Nakon Grobnišćine, Udruga Po stazah naših starih, na putu do sjeverozapada Slovačke planira zaustavljanje u Delnicama i Vrbovskom.

U Senju će večeras i sutra biti održana 44. smotra klapa "Senj 2017". U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva, tijekom dvije večeri predstavit će se čak 19 klapa, muških ženskih i mješovitih. Dolaze s područja Hrvatskog primorja, sjeverne Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske, od Kaštela do Marije Bistrice. Smotra na senjskom Trgu biskupa dr. Mirka Ožegovića počinje u 21 sat.
Smotra klapa najavljena je sutra i u staroj loži na Veprincu, a na Trsatu se manifestacijom "3000 svijeća na Gradini" otvara 12. Ljeto na Gradini.

S Lokvarskog jezera od 16 sati u subotu pozivaju na The Lake Party, a s riječke plaže Bivio na zabavno-sportsku manifestaciju Divlje vaterpolo lige Empeduja 2017. Na vaterpolskom turniru u subotu od 17 sati sudjelovat će ekipe Koga briga, Ženske va kitice, Marenđari, Domazzi , Empeduja i Orke. Pobjednike očekuju nagrade, a sve ostale zabava do kasno u noć uz koncert rock banda Middlemen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.