Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ponovno pokrenuta peradarska proizvodnja u Vrbovskom

10.04.2022.

14:10

Autor: Nenad Lučić

Jaja sretnih koka

Jaja sretnih koka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Grad Vrbovsko je tijekom proteklih desetak godina vlasnički preuzimao stečajnu imovinu nekad najvećih tvrtki na svom području i za nju nastojao pronaći kvalitetnog ulagača. Tako je dio zemljišta bivše vrbovštanske tvrtke Sljeme vlasnički preuzeo ulagač Perfa–bio iz Donje Stubice, a njegova tvrtka kćer Bio–vet nedavno je iznova pokrenula modernu peradarsku proizvodnju.

Netom pokrenut poduzetnički projekt u Vrbovskom nije donio samo obnovu peradarske proizvodnje, već i najsuvremenije tehnološke standarde, kaže gradonačelnik Dražen Mufić i pojašjava da se radi o četiri peradarske farme s ukupno četrdesetak komada peradi. 


"Osim toga, govorimo i o posebnim uvjetima uzgoja i proizvodnje jaja, gdje su za svaku kokoš normirana četiri četvorna metra otvorenog prostora. Smatram da je ovdje riječ o načinu uzgoja kakav smo nekada imali na seljačkim gospodarstvima, gdje je perad imala veliku mogućnost kretanja, a govorimo o nečemu što se popularno naziva proizvodnjom jaja sretnih koka", dodao je Mufić.


Put od projektne ideje do realizacije trajao je nemalih sedam godina i vodio je kroz "šumu" ponekad vrlo nedorečenih hrvatskih propisa. Primjerice Pravilnik o pašarenju hrvatskim šumama priznaje da na pašu mogu ovce i koze, ali ne i kokoši. Na izmjene tog pravilnika čekalo se pune dvije godine, izdvaja Mufić jednu od upečatljivijih zapreka bržoj realizaciji projekta. Međutim, zapreka vezanih uz provedbu natječaja bilo je još.


Ipak, da je farma kod Vrbovskog i mjesto sretnih radnika tvrdi Alenka Ivanković: "Ovdje je, u usporedbi s bivšim farmama, dobro raditi, jer je sve modernizirano i radnicima olakšano. Jaja se ne prikupljaju ručno, nego izlaze van na traci, pa nama ostaje sortiranje", tumači.


Novo ulaganje Grad Vrbovsko će tijekom narednih pet godina vrednovati i pogodnostima pri naplati komunalne naknade. Poslušajte prilog:

Po čemu se izdvaja obnovljeni peradarski pogon u Vrbovskom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.