Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vujčić: Financijska stabilnost Hrvatske nije ugrožena

04.05.2017.

14:51

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S političkim rizikom nemamo loša iskustva, ali od Vlade očekujemo nastavak strukturnih reformi, rekao je guverner Boris Vujčić na konferenciji o hrvatskom novčanom tržištu u Opatiji. Guverner je istaknuo da financijska stabilnost nije ugrožena.

"Probat ću reći ono što mislim i ograditi se od toga u isto vrijeme", rekao je guverner Boris Vujčić u uvodnom obraćanju bankarima, aludirajući na aktualnu krizu u Saboru i Vladi. HNB u ovoj godini očekuje rast investicija, prihoda i osobne potrošnje. Vujčić najavljuje nastavak gospodarskoga rasta za 2,8 posto, unatoč krizi u Agrokoru.

"Utjecaj koji trenutno vidimo je 0,3 posto BDP-a. Osnovni rizik u Hrvatskoj je preveliki fokus na to što se događa s Agrokorom i gubljenje fokusa na sve ostale stvari koje treba raditi. Mi smo doveli izloženost financijskog sustava prema Agrokoru na razinu koja ne ugrožava financijsku stabilnost u Hrvatskoj. Da HNB nije odradio tako dobar posao u zadnje četiri godine, onda bismo imali puno veću krizu danas, ne samo u realnom sektoru, nego i financijskom", rekao je Vujčić. 

Zbog pada udjela javnog duga u BDP-u za 2,5 posto, očekuje da ćemo ove godine izaći iz procedure prekomjernog deficita, no upozorava da nakon deflacije slijedi inflacija koju je već u prvom kvartalu najavilo poskupljenje energenata i hrane. Vujčić u 2017. očekuje stopu inflacije od 1,4 posto.

Od Vlade očekuje nastavak 104 započete reforme olakšavanja propisa za regulaciju poslovanja poduzetnika. Dodaje da je jedan od nezavršenih poslova i pomoć pri uzimanju kredita i priprema garancijske sheme kroz angažiranje fondova EU.

Kaže kako s političkim rizikom nemamo loše iskustvo - gospodarstvo se oporavljalo i tijekom političkih kriza. "Ali ono što je bitno, ako nemamo Vladu, ona ne može raditi reforme. Znači, nemate štetu, ali ne možete imati ni one pozitivne stvari koje Vlada treba raditi", ističe guverner.

"Financijska stabilnost u Hrvatskoj nije ugrožena. Kapitaliziranost bankovnog sustava je dovoljna da podnese i ovaj šok. Prema tome, problemi se mogu rješavati bez brige za stabilnost financijskog sustava", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić na skupu finacijskih stručnjaka u Opatiji, gdje se sutra očekuje ministar financija Zdravko Marić. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.