Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vujčić: Prednosti uvođenja eura znatno su veće od troškova

26.01.2018.

14:21

Autor: Neva Funčić

Boris Vujčić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Boris Vujčić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Hrvatska već zadovoljava uvjete za uvođenje eura, a prednosti su znatno veće od troškova tog procesa, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na panel-raspravi na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. O temi je u tijeku javna rasprava, nakon koje slijedi odluka Vlade o uvođenju nove valute.

Vujčić ističe da je u Hrvatskoj već 70 posto štednje vezano za euro te da će uklanjanje tečajnog rizika i sigurnost investitora biti značajne prednosti uvođenja eura.

"Hrvatska je već visoko eurizirana zemlja. Većina štednje je u euru, krediti su vezani na euro, i tečajni rizik sada postoji i u bilancama kućanstava, i bilancama poduzeća, i u državi. Taj se rizik uvođenjem eura uklanja. Očekuje se pad regulatornih troškova, pad kamatnih stopa te pad troškova platnog prometa. Hrvatska će, osim toga, postati atraktivnija zemlja za investitore, čija je najveća briga stabilnost tečaja. I turisti iz eurozone više neće imati rizike", ističe Boris Vujčić.

Troškovi se odnose na gubljenje mogućnosti monetarne politike, promjene kamatnih stopa ili tečaja, no oni su mali jer Hrvatska i ovako i onako mora voditi politiku stabilnog tečaja, kaže Vujčić. "Već je 150 milijardi kuna duga vezano uz euro, i središnja banka zbog toga ne može dozvoliti da dođe do smanjenja vrijednosti domaće valute. Ono što gubimo je relativno malo, a koristi su visoke", ističe guverner.

No, Vujčić je suzdržan kada je riječ o rokovima uvođenja europske valute. "Prvi korak je ulazak u tečajni mehanizam, koji ćemo dogovoriti sa zemljama članicama EU. Sada je u Hrvatskoj u tijeku javna rasprava, nakon čega Vlada treba donijeti odluku. Nakon ulaska u tečajni mehanizam, Hrvatska u roku od dvije godine treba zadovoljiti uvjete za ulazak u eurozonu. Mi ih već sada ispunjavamo, i 2016. i 2017. smo ih ispunjavali, ali još nismo u tečajnom mehanizmu", pojašnjava guverner.

U današnjoj raspravi o izazovima uvođenja eura, u Rijeci su sudjelovali znanstvenici, bankari i gospodarstvenici. Saša Žiković, prodekan za znanost na riječkom Ekonomskom fakultetu, najavljuje kako će fakultet i ubuduće organizirati rasprave o temama važnim za financijsku budućnost, no njegov stav o euru suzdržaniji je od guvernerovog. Ističe kako smo deindustrijalizirana zemlja. "Mi bismo trebali sada, dok smo još fleksibilni, pojačati svoj izvoz, a onda uvesti euro. Ako će se pripremni period iskoristiti za lagano slabljenje kune, kako bi naši izvoznici postali konkurentni, bit će dobro. Ali ako ne, onda će biti problema", smatra Žiković. 

Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.