Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vujčić: Strukturne reforme jedini put prema oporavku

07.05.2015.

14:38

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put nakon sedam godina krize, HNB je revidirao svoju prognozu rasta BDP-a prema gore. Trendovi se mijenjaju prema pozitivnom, poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Opatiji na konferenciji o tržištu novca. No, zbog visoke razine javnog duga, trajni oporavak je na vrlo krhkim nogama.

Ponuda novca višestruko nadmašuje potražnju i kamatne stope nikad nisu bile povoljnije. Banke raspolažu s preko 5 posto BDP-a viška likvidnosti, što je peterostruko više nego u eurozoni. 

No slaba kreditna aktivnost pokazuje da su kočnice rasta izvan dosega monetarne politike, rekao je guverner Vujčić. "Dok ne dođe do poboljšanja situacije na tržištu rada, ne možemo očekivati poboljšanje potrošačkog optimizma, a do poboljšanja situacije na tržištu rada neće doći  do oporavka investicija – kojeg ove godine ne vidimo", rekao je Boris Vujčić.

Spirala zaduživanja, poput kotrljajuće grude snijega, prijeti Hrvatskoj. Javni bi dug do 2020. mogao premašiti iznos BDP-a, a za kamatne rashode već plaćamo 4 posto BDP-a.  

Zbog visoke zaduženosti i manjka strukturnih reformi, Hrvatska se doživljava se kao zemlja visokog rizika za investitore. I ove godine Hrvatska i dalje zauzima zadnje mjesto od svih zemalja Europske unije na ljestvici Doing Businessa, kaže Vujčić i dodaje: "Kad ovako nešto vidite, ne treba puno da čovjek shvati što treba raditi u ovoj zemlji."  

Vujčić inzistira na stabilnom tečaju kune i tvrdi da bi slabljenje domaće valute imalo poguban učinak na financijsku stabilnost. Strukturne reforme jedini su put prema oporavku investicija, poručio je guverner u Opatiji. 

Na 18. znanstveno-stručnoj konferenciji o hrvatskome novčanom tržištu u opatijskom hotelu Milenij sudjeluju i direktori osam vodećih banaka u Hrvatskoj. Sutra će raspravljati o europskom tržištu kapitala te o mogućnostima gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.