Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vuna za sva vremena i od hobija do izvora prihoda

15.11.2015.

15:47

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga vunarica iz Općine Ravna Gora organizirala je 2. izdanje Festivala vune. Izložbenim prezentacijama i edukativnim radionicama nastoje pokazati zašto je tradiciju vunarstva dobro sačuvati od zaborava.

Vuna je, kao prirodni materijal, tradicijski korištena pri izradi odjevnih predmeta za sva četiri godišnja doba, ističe predsjednica Udruge Ravnogorskih vunarica Nada Ivančić. Dodaje da Festivalom pokazuju baš to da je vuna zdrava i nezamjenjiva, neovisno o tome govorimo li o odjeći za toplije ili hladnije vrijeme: nekada su kosci s vunenim čarapama išli u košnju ljeti, a iste su takve čarape koristili i zimi. Znači, ne postoji zamjena za pravu vunu, zaključuje Ivančić.

Dobro je zato znati da u Hrvatskoj postoje ljudi koji uzgoj ovaca vezuju uz izradu proizvoda od vune, a pritom koriste i inovativna rješenja, poput ugradnje električnog pogona na tradicionalni vunarski kolovrat. Takva je iskustva, na tragu europske prakse, s ostalim sudionicima Festivala podijelila Bernarda Dražetić iz Karlovca. Ističe da je u zemljama s razvijenim ovčarstvom sasvim normalno da se netko dodatno bavi predenjem, češljanjem vune, filcanjem ili nečim sličnim. Dražetić ne očekuje da to nekome bude glavna djelatnost, ali dopunsko bavljenje takvim aktivnostima na obiteljskim gospodarstvima svakako može biti dodatni izvor prihoda.

Nakon što su goranske vunarice lani osmislile Festival vune, ovoga je vikenda organizirano drugo izdanje manifestacije koja će, po svemu sudeći, postati tradicionalna. Još prošle godine su izradom 13 metara duge slike sudionici Festivala u Ravnoj Gori pokazali da vunarstvo nije samo zanimljiv hobi već i kreativan posao izrade osebujnih proizvoda, a zanimanje kupaca za takve predmete, sasvim sigurno, nikad ne jenjava. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.