Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Winnetou" ostavlja tragove u Rijeci i okolici

19.08.2015.

12:58

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tri nova nastavka filmske priče o poglavici indijanskoga plemena Apaša - Winnetou - snimaju se na nizu lokacija u Hrvatskoj, među ostalima i u Rijeci i okolici. Iako je ekipa filmaša zatvorena prema medijima, doznajemo da u bivšem "Benčiću" padaju prve klape.

Što veže njemačkog književnika Karla Maya i Hrvatsku? Čuveni poglavica Apaša Winnetou, kojeg je i stvorio Karl May opet je - nakon više od 50 godina - na našim prostorima. Njemačka produkcijska kuća Rat Pack i hrvatska Aleks Produkcija snimit će tri nova nastavka priče od po 90 minuta. Winnetou je tragove ostavio i u Rijeci.

I nije ih bilo lako pratiti, komunikacija s medijima je dobro zakopčana, premda ne vidimo razloga. Ipak, dobro obavješteni izvori javljaju da u bivšem Benčiću padaju prve filmske klape: jedan je sektor pretvoren u zatvor, a drugi u ured iz Santa Fea i radi se. Poglavice i njegovog bljedolikog prijatelja nema, a jahat će Likom, Velebitom, Učkom, Gorskim kotarom...

Na snimanju novih nastavaka Winnetoua angažirano je četrdesetak hrvatskih glumaca i čak pet tisuća statista. Pripreme i posao idu paralelno: u okolici Fužina niklo je selo, željeznica iz tih davnih vremena, saloon, čak i groblje. Iznad Novog Vinodolskog, prema Bateru i Brezama, već stoje obrisi indijanskog sela i šatora. Dobro je jer je i domaći puk pokrenut, rade majstori u drvu, šumari, čak ni prošlogodišnji ledolom nije onoliko zlo.

Po nekim informacijama, producenti će se javnosti obratiti u rujnu - ono što već danas znamo je da je prvi Winnetou snimljen 1962., nakon njega još devet. Tri nova u distribuciju bi trebala 2016., a njemački turisti i dan-danas obilaze mjesta na kojima se snimalo šezdestih. Razgledajte fotogaleriju s nekih lokacija snimanja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.